Ung hannbjørn på 75 kilo skutt fra helikopter

Bjørnen som Statens Naturoppsyn mener har herjet i saueflokkene i Grane, ble skutt fra helikopter.

Bjørn skutt i Grane

BJØRNEJAKT: Den 75 kilo tunge hannbjørnen ble skutt fra helikopter lørdag formiddag etter at et jaktlag på ti personer sporet opp bjørnen på bakken.

Foto: Statens Naturoppsyn

Ti jegere har siden onsdag vært i skogen for å jakte på hannbjørnen de mistenker for flere sauedrap i Grane kommune. I går formiddag måtte bjørnen bøte med livet, skriver Helgelendingen.

– Vi har vært i hælene på bjørnen i flere dager. Det var tett skog der bjørnen befant seg, det gjorde det vanskelig å få øye på den, sier Even Bjørnes i Statens Naturoppsyn (SNO) til NRK.

Han var selv med ut i skogen i Grane kommune for å koordinerer jakten, som foregår på oppdrag fra Miljødirektoratet.

– Vi fulgte sporene av bjørnen, og brukte helikopter til å få den i åpent terreng. Vi hadde aldri klart å felle den dersom vi ikke hadde brukt helikopter, sier Bjørnes.

31 sauer tatt av bjørn

Jakten har foregått i Grane kommune i området nord for Kappfjell. Bakgrunnen for fellingstillatelsen var årvisse tap av beitedyr i dette området, opplyste rådgiver Marit Gystøl da jakten startet.

– I de siste to årene er det i Grane kommune registrert 31 sauekadaver som er dokumentert tatt av bjørn. Hovedvekten av disse er funnet i området hvor fellingstillatelsen er gitt, sier rådgiver Marit Gystøl i Miljødirektoratet.

Bjørnen som nå er skutt er en ung hannbjørn på 75 kilo. Bjørnes er ikke sikker på at dette er «drapsbjørnen» som nå er satt ut av spill.

– Vi har sikret DNA-prøver fra den skutte bjørnen og vil sende de til analyse, men vi har ikke observert andre bjørner i området, sier jegeren.

Skjøt to fra helikopter

Naturvernforbundet har tidligere gått ut og vært kritisk til bjørnejakt.

Bjørnes er kjent med kritikken, men vil understreker at de har en jobb å gjøre.

– Vi er satt til å gjøre en jobb av myndighetene. Det er ingen tvil om at helikopterjakt er den mest humane måten å skyte en bjørn på, sier han.

I fjor ble to bjørner skutt fra helikopter på Helgeland i løpet av kort tid. Den første ble skutt fra helikopter nord i Skjørlegda i Vefsn kommune.

Fire dager senere ble en hannbjørn på rundt 120 kilo skutt fra helikopter vest i Rana kommune.