Hopp til innhold

Naturvernforbundet: – Grønne konsesjoner gir økt miljøbelastning

Fiskeri- og kystdepartementet vil øke lakseproduksjonen med 45 nye, grønne konsesjoner. – Dette vil gi en økt miljøbelastning, mener Naturvernforbundet.

Laks i mære

45 grønne laksekonsesjoner skal bidra til mer miljøvennlig oppdrett, mener Lisbeth Berg-Hansen.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Departementets fremstøt for mer miljøvennlig fiskeoppdrett innebærer blant annet at 35 av de 45 nye, grønne konsesjonene krever ei innløsning av dagens konsesjoner.

– Om du vil ha en av disse grønne konsesjonene må du veksle inn en av de gamle konsesjonene du har som er etter de gamle kriteriene. To nye grønne for én gammel, altså dobbel effekt, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Miljøkrav

Produksjonen av oppdrettslaks i Norge har lenge vært hindret av sterk kritikk mot oppdrettsnæringen som ikke har klart å få bukt med miljøproblemer som rømming og lakselus.

For å få tak i de nye, grønne konsesjonene må oppdretterne dokumentere at de har metoder som kan få bukt med problemene næringen opplever.

– Det som ligger i begrepet grønn laksekonsesjon er at vi her stiller strengere krav. Du må kunne dokumentere at du har løsninger som er bedre når det gjelder lus eller rømming enn det som dagens teknologi og dagens krav er, sier Berg-Hansen.

Men i Naturvernforbundet har de ikke troa på de grønne konsesjonene.

Økt belastning

– Uansett hvordan man vrir og vender på det vil 45 nye konsesjoner bety en økt miljøbelastning, sier Maren Esmark i Naturvernforbundet.

Esmark mener man bruker grønne konsesjoner som en unnskyldning for å åpne for flere konsesjoner.

– Det som hadde vært et riktig grep her hadde vært at man så på de områdene som allerede i dag sliter med luseproblemer og med mye rømt laks, og så satt ny grønn teknologi inn her som en forutsetning for videre drift. Fremfor å bruke dette som en slags unnskyldning for å slippe til med mer biomasse i andre områder.

Påskudd for å øke lakseproduksjon

Harald Martinsen

Maren Esmark i Naturvernforbundet sier de lenge har vært mot en økning i antall konsesjoner.

Foto: Bente Bjercke / NRK

Det er allerede stor interesse i kystkommunnene for å få tak i de nye konsesjonene. Oppdrettere som får konsesjoner må betale 10 millioner kroner for dem, og fylkene får 4 millioner kroner av disse.

– Ser Naturvernforbundet alvorlig på de grønne konsesjonene, eller kan man se an om dette vil kunne føre til en mer miljøvennlig forvaltning?

– Man må huske på at oppdrettsnæringa er basert på en fornybar ressurs, det er ikke oljenæringa vi snakker om her. Når det er sagt så er det klart at uttaket av villfisk brukt til fôr øker belastningen på miljøet, ved å få flere konsesjoner. Men samtidig er det viktig å få næringa inn på sporet med ny teknologi, sier Esmark.

– Er dette såpass alvorlig at dere vil arbeide mot at dette skjer?

– Vi har lenge vært mot en økning i antall konsesjoner fordi vi ser situasjonen på mange steder er alvorlig særlig belastning av lus og rømninger, sier Esmark.

Positiv kyst- og fiskeriminister

Lisbeth Berg Hansen

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen mener grønne konsesjoner vil kunne stimulere næringa.

Foto: Trond Vestre / NRK

Høringsfristen for forslaget om grønne konsesjoner er 18. april i år.

Til tross for Naturvernforbundets skepsis mener kyst- og fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen at de grønne konsesjonene vil kunne stimulere næringa i retning ny og mer miljørettet teknologi.

– Jeg mener de kritieriene som ligger til grunne vil bidra til å løfte det kommersielle lakseoppdrettet til et et nytt nivå når det kommer til lakselus og rømming, avslutter Berg-Hansen.