Hopp til innhold

Turistene strømmer til hvalsafari

Årets forsommer har gått over all forventning – aldri før har turistene vært så tidlig ute med å kaste seg over hvalsafari i Vesterålen. Nå skal norsk hvalsafari også markedsføres i resten av verden.

Hvalsafari

Hvalsafari utenfor kysten av Nord-Norge tiltrekker seg turister fra hele verden og hittil i år har tilstrømmingen vært større enn vanlig.

– Vi ønsker å se hvalen når den blåser ut, og gjerne flere sorter hval. Forventningene er jo å få sett en hval eller flere, men kanskje man skulle senke forventningene og håpe at man holder seg frisk på turen, sier den smilende fornøyde hvalkikkeren Ragna Rognan til NRK.

Hvalsafari utenfor kysten av Nord-Norge tiltrekker seg turister fra hele verden. Hittil har tyskere vært den dominerende gruppen på disse eksotiske turene ut i havgapet, men nå håper næringen på markedsføring som vil tiltrekke seg folk fra både USA og flere asiatiske land.

(Saken fortsetter under bildet)

Ragna Rognan og Rigmor Mikalsen

Rigmor Mikalsen og Ragna Rognan speider etter hval på dekk.

Foto: Kari Skeie / NRK

Tidlig turistboom på safari

På kaia i Andenes er det klart for dagens første hvalsafari, og safariarrangørene har kjent på økningen i popularitet. Båten er allerede fullbooket med 80 turister på plass. Strømmen til hvalsafari startet tidlig i år.

– Sesongen i år ser veldig bra ut og vi har hatt en veldig fin start. Mai var en rekordmåned hvor vi hadde nesten 400 turister med på safari, sier Daniele Zanoni i Hvalsafari AS.

Etter flere år med underskudd, kunne Hvalsafari AS i 2012 endelig vise til pluss i regnskapet. Målrettet markedsføring og et stigende antall nordmenn har bidratt til et godt resultat.

– Vi starter nå å markedsføre oss i USA og flere asiatiske land, sier Zanoni.

Han og mannskapet har blitt dyktige på å oppsøke hvalen i det enorme havområdet.

– Nå setter vi rask kurs til stedet hvor vi har hørt hvallyder. Når vi kommer dit skal vi slakke ned farta, for å prøve og peile hvalen, forklarer Zanoni.

(Saken fortsetter under bildet)

 Daniele Zanoni i Hvalsafari AS

Daniele Zanoni forteller at næringskjeden i området er svært skjelden og bidrar til et ekstremt produktivt område.

Foto: Kari Skeie / NRK

Ydmyk

For venninnene Ragna Rognan og Rigmor Mikalsen ombord i båten fører safarien med seg en viss spenning. De har tatt plass på dekk og speider utover havet ved kysten av Vesterålen.

Til tross for tungsjø ut fra Andenes og skiftende vær lar ikke turistene seg stoppe. Etter omlag en time når båten fram til hvalfeltet hvor spente passasjerer endelig får se noen av havets kjemper i aksjon.

– Dette er imponerende. Man blir veldig ydmyk overfor naturen og hvordan den er, istemmer venninne Rigmor Mikalsen.

(Saken fortsetter under bildet)

Spermhval

Tre spermhval viste seg for turistene på dagens hvalsafari.

Foto: Kari Skeie / NRK

Unik næringskjede

1000 meter rett ned i havet ligger Bleiksdjupet. Dette er et av få områder så nært land som tilttrekker seg hval, og Daniel Zanoni kan fortelle at området er relativt unikt.

– Området er ekstremt produktivt, det er en spesiell næringskjede her som eksisterer i kun 1 prosent av verdens hav, avslutter en begeistret Zanoni.

I alt fikk turistene på dagens hvalsafari i Vesterålen sett tre spermhvaler, noe som begeistrer venninnene på dekk.

– Jeg har opplevd å se en stor hval slå sporen i været og snu seg om for å gå ned. Det var helt fantastisk, avslutter en fornøyd Ragna Rognan.