Hopp til innhold

Ingen vits i å kjøpe bacon i Sverige – lag ditt eget røykeri for et par hundre kroner

En dokost, ei akvariepumpe og et utrangert kjøleskap. Se hvordan Lone fra Lofoten har bygd sitt eget hjemmerøykeri. For å spare penger og slippe å ta turen til Sverige. Forskeren jubler over påfunnet.

Røykeri i hagen

En dobørsteholder er sentral i røykingen.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Pandemien har ført til så mangt. I Lofoten har Lone Smevik laget et eget hjemmesnekret røykeri. For å holde seg selvforsynt med bacon.

– Hva i Guds navn skal jeg gjøre i Sverige? Nei, hold ræva hjemme nå i koronaperioden og lag ditt eget bacon, er den klare oppfordringen fra Kabelvåg i Lofoten.

Ideen fikk Smevik via Facebook, og med god hjelp fra venner kom hele investeringen på 370 kroner.

Røykeri i hagen

Lone Smevik er storfornøyd med sitt eget røykeri til under fire hundre kroner.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Nå er Lone spent på den første produksjonen som hun har satt i gang.

– Jeg har røykt ribbene i seks timer, latt dem hvile og gir dem nye seks timer kaldrøyken her. Så får vi ser hva det blir til – men jeg tipper det blir snadder, sier Smevik.

Ribba ble kjøpt på salg før jul. Og snart får du vite mer om hvordan hun gjør det.

Forsker: – Fantastisk å høre

Annechen Bahr Bugge

Annechen Bahr Bugge, forsker ved SIFO

Foto: OsloMet

De siste årene har det vært en økende interesse for matlaging og gamle teknikker. Det forteller SIFO-forsker Annechen Bahr Bugge.

– Det er fantastisk å høre, det hun i Lofoten finner på er morsomt.

Ved Forbruksforskningsinstituttet (SIFO) har de fulgt nøye med på hva som skjer med matvanene våre under kronapandemien.

– I Opinions korona-monitor sier 2 av 3 at de legger mer vekt på at maten er produsert lokalt etter koronautbruddet: Folk er rett og slett blitt mer matpolitisk bevisst.

Gjenoppdager gamle teknikker

Bahr Bugge viser til at folk tidligere var nødt til å utnytte og ta vare på maten for å overleve. Når vi nå reiser mindre til utlandet og spiser mindre ute så blir det også mer tid til å eksperimentere hjemme.

– Vi snakker så mye om innovasjon og bærekraft. Men se på historien vår! De hadde så lite, ikke kjøleskap. Man måtte få maten til å holde og vare lenge. Kanskje er vi nå er i ferd med å gjenoppdage de gamle teknikkene?, spør forskeren.

En røykgenerator

Hos Lone Smevik i Kabelvåg startet alt med en tur ned på elbutikken for å få tak i et utrangert kjøleskap.

Røykeri i hagen

Beholderen fylles med bøkeflis og einebusker.

Foto: John Inge Johansen / NRK

De hadde også fått inn returkomfyrer, og dermed ble det et par ovnsrister med på lasset. Så langt var alt klart for selve røykekammeret.

Men røyken må jo kommer fra et sted – og løsningen her ble en dobørste.

Holderen fungerer som røykgenerator, og selve børsten var, gudskjelov kanskje, ikke nødvendig.

Røykeri i hagen

Kaldrøyken ledes inn i et utrangert kjøleskap.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Ingen grunn til å reise utenlands

Inn i dobørsteholderen står det en knekt bilantenne (som er hul) og det hele er koblet på ei akvariepumpe som blåser inn luft til bøkeflis og einerkvister.

Det er det hele.

Røykeri i hagen

Ei akvariumspumpe sørger for at flisa gløder, skaper trykk i dobørstebeholderen og sender røyken videre til kjøleskapet.

Foto: John Inge Johansen / NRK

I hagen har hun også høner, og det kan være nærliggende å tro at det er egg og bacon som er på menyen i huset. Av rasen Pavlovska.

Røykeri i hagen

Bacon på gang i Havneveien i Kabelvåg.

Foto: John Inge Johansen / NRK

– Jeg tenkte ikke på det før etterpå, da google kunne fortelle meg det sørgelige faktum at de nesten ikke legger egg, sier hun og ler.

– Det blir kanskje 70 egg i året....Men alt blir jo uansett bedre med bacon, sier Lone.

Kun til eget bruk

Ribba hun bruker, beines ut og legges til salting.

Etter et par dager tørkes den, og legges til røyking.

Så langt er tanken to ganger 6 timer med en liten hvileperiode. Det KAN nok endre seg når fattigmannsrøykeriet til Lone har fått kjørt seg inn.

Røykeri i hagen

Lone Smevik er storfornøyd med sitt eget røykeri til under fire hundre kroner.

Foto: John Inge Johansen / NRK

– Det er flere som spøker med at jeg nå kommer til å gå næringslivet i næringa, bokstavelig talt,. Men Kabelvågs egen slakter har lite å frykte fra det utrangerte kjøleskapet:

– Det blir nok bare til eget bruk, smiler hun.