Trænafestivalen utsolgt

Fire måneder før festivalstart er Trænafestivalen utsolgt. – Folk vil sikre seg billetter fordi de vet vi leverer, forteller festivalsjef Anita Overelv.

2009 07 11: Sivert Høyem og Ingrid Olava med band i Kirkhellaren på Sanna i Træna under Trænafestiva

Fire måneder før festivalstart er Trænafestivalens 2000 billetter utsolgt.

Foto: Tore Meek / SCANPIX

Med fire måneder igjen til festivalstart, og kun seks bekreftede artister er festivalsjef Anita Overelv veldig fornøyd med at alle de 2000 billettene til festivalen i dag er utsolgt.

Anita Overelv

Festivalsjef Anita Overelv i Trænafestivalen.

Foto: Ida Elise Strøm / NRK

– Vi er strålende fornøyd. Publikum har tillit til oss, og tør å kjøpe billetter uten at programmet er ferdig fordi de vet hva de får, forteller festivalsjefen.

Kvinnepreg

Utenom de allerede bekreftede artistene Violet Road, Pistol & bart, Ulige numre, Choir of young belevers, Highasakite og Bendik kan ikke festivalsjefen foreløpig røpe flere artister, men kan love mye godt for de som tar turen til øya i sommer.

– I tillegg til selve festivalen er det jo reisen ut til Træna, øyas beliggenhet, og ikke minst stemningen som oppstår når 2000 personer inntar en liten øy med 500 innbyggere, som da blir forvandlet til en liten småby, opplyser hun.

Les også: Ny humorfestival i Bergen

Les også: Her skal Moddi spille releasekonsert

Festivalen vil også bære preg av at norske kvinner i år har hatt stemmerett i 100 år.

– Det er jo kvinnenes år med stemmerettsjubileum, og det ønsker vi å synliggjøre med hele vårt konsept med en god blanding av artister og andre innslag, forteller hun.

I fjor feiret festivalen tiårsjubileum, og ble også kåret til årets festival i festivalbransjens egen kåring i regi av Norsk Rockerforbund. Fjorårets festival ble preget av mange artister som tidligere hadde opptrådd. I år vil Overlev satse på nye artister.

– I år har vi to mantraer, og det er at artister som har spilt før ikke skal spille i år, og at vi skal ha fokus på stemmerettsjubileumet, sier hun.

Flere festivaler utsolgt tidlig

Det er ikke bare Trænafestivalen som kan juble over allerede utsolgt festival. Parkenfestivalen i Bodø ble utsolgt i januar syv måneder før festivalstart, med bare to av 29 artister på plass. Også Rootsfestivalen i Brønnøysund har opplevd godt salg, og har allerede solgt over halvparten av sine omtrent 4000 billetter.

– Vi har tiårsjubileum i år, og har et stort program. Og så langt har vi solgt like mange billetter som vi vanligvis ikke pleier å selge før i juni, opplyser festivalsjef Torstein Moe på Rootsfestivalen.

Overelv tror festivalene kan takke gode rykter for godt forhåndssalg.

– Trænafestivalen har levert i ti år, og folk vet at vi leverer gang på gang, og derfor tør de å kjøpe billetter før programmet er klart. Og det gjelder de andre festivalene også, forteller hun.

I fjor hadde Trænafestivalen tiårsjubileum, og var utsolgt allerede i januar. Mens Parkenfestivalen solgte sine siste ledige billetter i mai. Men i 2011 hadde Trænafestivalen ledige billetter nesten helt fram til festivalen.

Festivalsjefen tror festivalene må fortsette å jobbe hardt og bør belage seg på at publikum ikke alltid vil fortsette å booke såpass tidlig.

– Vi må vise oss tilliten verdig og takke for tilliten på beste måte med å leve opp til publikums forventninger. Selv om billettene bookes så lenge før må vi hele tiden levere, og toppe hvert eneste år, forteller hun.

Stefan Sundström fant sitt paradis på Træna

En annen artist som jevnlig besøker Træna er den svenske artisten Stefan Sundström, som besøker Træna hver gang han har anledning. Gjerne flere ganger i året. Se hvordan en av Sveriges mest folkekjære artister fikk nok av Stockholm og fant roen i havgapet på Helgeland.

Stefan Sundström i eksil på Træna

Stefan Sundström i eksil på Træna