Ny humorfestival i Bergen

Humorbransjen i Norge har vokst til en industri med stor publikumsoppslutning. Norske komikere får nå sin egen festival i Bergen for å bli enda større.

Humorbransjen i Norge har vokst til en industri med stor publikumsoppslutning. Norske komikere får nå sin egen festival i Bergen for å bli enda større.

VIDEO: Christine Hope og Sølvi Rolland viser fram Bergens Broadway.

– Dette er Bergens Broadway, smiler Humorfestleder Sølvi Rolland. Hun står på Torgallmenningen i Bergen og peker på Ole Bull scene, Rick's Teater og Losjen.

Scenene, som ligger rett overfor hverandre i hjertet av Bergen, har vært med på å bygge den norske humorsuksessen. Med unntak av Logen skal de nå huse Norges nye humorfestival sammen med Visekjelleren, Kosmo, Litteraturhuset og Den Nationale Scene.

Raske Menn

RASKE MENN KOMMER: Trioen Raske Menn kommer til Humorfest. – Et samlingspunkt for oss som prøver å være morsomme, sier Anders Hoff.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX
Bjørn Heiseldal

INGEN STØTTE: Veksten i humorbransjen kommer til tross for at de ikke får statlig støtte, sier Bjørn Heiseldal.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

– Humorbransjen har gått fra små kabareter i kjelleren til å bli en stor næring, sier Rolland.

Teatersjefen og humorprodusenten skal nå lage en festival for å skape enda mer vekst.

700.000 billetter i året

For rundt tjue år siden var det bare et par kommersielle teater i Oslo som drev med humorshow. Nå har det på landsbasis vokst fram 11 privatdrevne scener med spesialisering på komedie og humor.

Billettsalget har steget til over 700.000 i året, noe som gir en årlig omsetning på over 300 millioner kroner.

– Det har man klart ved å lage forestillinger som folk vil se. Og det er en glede at publikum setter pris på det vi lager. Og veksten kommer til tross for at vi ikke får noen penger over budsjettet, sier Bjørn Heiseldal, styreleder i produsentforeningen for privatteatre.

– Det skjer mye i Bergen

Humorfest i Bergen skal arrangeres for første gang 6.- 9. juni i år. Blant dem som kommer er Raske Menn, Are Kalvø, Thomas Giertsen, Herborg Kråkevik, Bjarte Tjøstheim, Frode Grytten og Espen Beranek Holm.

Festivallederen mener Bergen har den intimiteten og rausheten som trengs for en slik festival, og sier byen har gode samarbeidsvilkår.

– Det skjer mye i Bergen, fra de store driverne som Raske menn og Ylvis, til nykommerne i prosjektet Kosmonat på Kosmo, sier Rolland.

Klarer dere å få bergenserne til å le fire dager i strekk?

– Ja, det klarer vi. Vi har fått noen av norges fremste komikere til å komme til Bergen med egne forestillinger, vi setter sammen egne forestillinger, og samtidig får man møte mange av Norges nye komistjerner, sier hun.

– Møteplass for de morsomme

Komikerne gleder seg til festivalen, og mener mye godt kan komme ut av den, selv om næringen allerede er stor.

– Vi trenger ikke festivalen, men det er jo gøy da. Det blir en møteplass for dem som tror de er morsomme og som gjør et forsøk på å være morsomme, smiler komiker Anders Hoff i Raske Menn.

– Jeg for min del håper jeg på nye tekstideer, og nye folk å samarbeide med, sier komiker Christine Hope.