NRK Meny
Normal

To ras på samme vei på én måned: – Alarmerende

Ordfører Hans Fredrik Sørdal i Flakstad kommune vil over helgen ta kontakt med Samferdselsdepartementet med håp om å få fremskyndet rassikringen av E10.

Nesten truffet av stein på E10

Her fra det første raset, som gikk 21. april i år.

Foto: Ulf Johannes Olsen

Fredag kveld gikk det på ny et ras mellom Bø og Flakstad i Lofoten. Det er andre gang på én måned, noe ordfører Hans Fredrik Sørdal i Flakstad kommune mener er alarmerende.

Hans Fredrik Sørdal, ordfører i Flakstad (Ap)

Hans Fredrik Sørdal, ordfører i Flakstad (Ap), mener det er på tide å gjøre noe med veien, slik at man unngår ras i fremtiden.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Han er lei av at lokalbefolkningen hele tiden må leve med frykt for at det skal skje en alvorlig ulykke. Han viser til at det også for noen år siden ramlet ned en hundre tonn tung steinblokk i samme område.

– De som bor i dette rasutsatte området og må benytte seg av veien for å komme seg til jobb eller sykehus lever hele tiden med en utrygghet. Vi har en kjempeutfordring med tanke på sikkerhet for dem som ferdes i dette området, som man ikke skal undervurdere den psykiske påkjenningen av, sier Sørdal til NRK.

Føler seg ikke trygg

Da forrige ras gikk den 21. april i år, kjørte bilist Ulf Johannes Olsen nesten rett inn i steinraset. Han fortalte i etterkant av opplevelsen at han ikke føler seg trygg når han kjører på denne veien.

– Jeg ser oppover mange ganger når jeg kjører langs denne veien, og føler meg ikke alltid trygg. Det er bratt og det ligger mye løsstein i terrenget, fortalte Olsen etter raset for en måned siden.

Steinras på E10 i Lofoten

Dette synet møtte bilister på E10 mellom Bø og Flakstad i Lofoten fredag kveld. Ingen ble skadet denne gangen heller.

Foto: Levi Holdahl

Håper man slipper å se en dødsulykke

Sørdal mener frykten for en ulykke ødelegger livskvaliteten til innbyggerne. Han viser også til at Lofoten får besøk av nærmere halvannen million turister i løpet av sommermånedene, og håper man ikke må se en dødsulykke før det gjøres noe med veistrekningen.

– Jeg vil se de prosjektene eller samferdselstiltakene som har mer eller like stor fare forbundet med seg, som det veien i Flakstad faktisk har.

Mandag vil ordføreren derfor ta kontakt med Samferdselsdepartementet. Håpet er å få myndighetene til å forstå hva slags fare veien utgjør.

Av fire prosjekter som står i NTP som skal vedtas i Stortinget i neste periode skal dette utbedres først om åtte år, altså i 2024, skriver Lofotposten. Det er for lenge å vente, mener Sørdal.

– Jeg vil møte samferdselsministeren så fort som mulig, sier Sørdal, som håper på en fremskynding til 2018.

Laster kart, vennligst vent...