Hopp til innhold

Bilist om E10: – Føler meg ikke trygg når jeg kjører på denne veien

Ulf Johannes Olsen var på tur til Gravdal da han nesten kjørte rett inn i steinraset på E10 i Lofoten. Han synes det er rart at ikke mer er gjort med tanke på å rassikre veien.

Nesten truffet av stein på E10

Dette synet møtte Ulf Johannes Olsen på stedet. Lofotposten skriver at den er en kubikk og 2,5 tonn.

Foto: Ulf Johannes Olsen

Ras på E10 i Lofoten

Den største steinen deiset over veien, tok med seg rekkverket og ligger nå på nedsiden av veien. Ifølge Statens vegvesen er den 20 tonn og 8 kubikk.

Foto: Ulf Johannes Olsen

– Raset hadde akkurat gått, og det var enda steinrøyk på veien. Det var bare om sekunder å gjøre, før vi hadde vært rett under raset, sier Olsen til NRK.

Han var på vei til Gravdal sammen med kone og to barn, da han måtte bråbremse rett foran raset på E10 i Lofoten, etter å ha passert en liten bakketopp.

Foran bilen stod en stor stein. I tillegg hadde en annen stein rast over veien og på nedsiden av veien. Statens vegvesen mener denne er 8 kubikk og veier 20 tonn.

– Omtrent samtidig som oss kom det en annen bil på motsatt side av raset. Det var en underlig følelse å vite at vi kom til stedet rett etter at steinen hadde truffet veien. Vi ble litt paffe med det samme.

– Ser opp i terrenget

Ulf Johannes Olsen i bilen

Familien på fire var på tur til Gravdal da det ble stopp.

Foto: Privat

Det er langt fra første gang det går ras på E10. For halvannet år siden ble Lofoten delt i to av et 10 meter langt ras. Og i fjor ble flere husstander uten veiforbindelse etter et steinras ved avkjøringen til Reine.

Noe er gjort på E10, men mye kan enda gjøres, mener Olsen.

– Mange steder er det knapt gjort noe med tanke på rassikring, og det er jo helt bortinatta. Jeg ser oppover mange ganger når jeg kjører langs denne veien, og føler meg ikke alltid trygg. Det er bratt og det ligger mye løsstein i terrenget.

Byggeleder Jon-Roger Sørvang i Statens vegvesen viser til politikerens ansvar med tanke på å utbedre veiene i Lofoten, men sier samtidig at en viss rasfare er noe som bilistene trolig må leve med.

– Hele Lofoten består jo av fjell over veien og hav nedenfor. Det er sånn sett rasfarlig mange steder. På grunn av topografien er det vanskelig å gjøre veiene helt rassikre, sier han.

Slipper trafikken forbi

Torsdag ettermiddag har Vegvesenet satt ut to lytterposter, en på hver side av raset, som følger med og lytter etter tegn til ny aktivitet i terrenget. Så langt har det ikke gått nye ras, og bilister slippes forbi en og en.

Det er ingen omkjøringsmuligheter, ifølge Sørvang.

– Vi holder vakt til i kveld. Går det ikke nye ras innen da, vil vi slippe trafikken helt.