Hopp til innhold

Syriske Bashyr og familien: – Her er livet normalt

Denne helga kommer 150 syriske flyktninger til det lille tettstedet Sulitjelma i Fauske kommune i Nordland. Hvor lenge de blir værende på hotell, er usikkert.

ørdag kom 150 syriske flyktninger til det lille tettstedet Sulitjelma i Fauske kommune i Nordland. Hvor lenge de blir værende på hotell, er usikkert.

Syriske Bashir Al Mahrabi og datteren er kommet til Sulitjelma hotell etter å ha flyktet fra Syria for to år siden.

– Alt er annerledes her. Her er livet normalt, sier syriske Bashyr Al Mahrabi.

Sammen med datteren og kona kom han lørdag til Sulitjelma hotell i Fauske sammen med over 90 andre flyktninger. I helga skal totalt 150 flyktninger ankomme Sulitjelma, som har knappe 450 innbyggere.

– Jeg er sliten etter turen. Kona mi er gravid og vi har reist over 3000 kilometer, men vi har vært på jakt etter en bedre fremtid, og det har vi klart, sier Al Mahrabi som er utdannet datatekniker.

Syriske flyktninger sjekker inn på Sulitjelma hotell

Syriske flyktninger sjekker inn på Sulitjelma hotell.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Foran skranken på Sulitjelma hotell er det folksomt. Arabiske tolker fra Røde Kors hjelper til med kommunikasjonen slik at alle får seg et rom å sove i.

Mange er slitne etter en lang reise.

Kapasiteten sprengt i Finnmark

Familien til Al Mahrabi har vært to år på flukt fra hjemlandet og kom for kort tid siden over grensa fra Murmansk i Russland. 5000 dollar har de brukt på reisen.

– Nå håper jeg på å få bli her og få et nytt hjem. Jeg vil arbeide og lære språket, sier han mens datteren leker med en liten bil på gulvet.

– Hun liker alle mennesker, smiler faren. Og her smiler alle til henne, da smiler hun tilbake.

Hvor lenge familien blir værende i Sulitjelma er uvisst, men hotellet er et midlertidig hjem fordi asylmottakene over stort sett hele Nord-Norge er fulle.

Datteren til Bashyr Al Mahrabi

Datteren til Bashyr Al Mahrabi.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Mangler plasser i nord

Strømmen av flyktninger som kommer til Europa har eksplodert de siste månedene, og tidligere har UDI sagt at det mangler minst 500 plasser i Nord-Norge.

Flere steder blir løsningen å gi dem husly på hotell, men det er ikke spesielt vanlig.

– Plassene på hotell er ekstraordinære og blir forhåpentligvis kortvarig, sier rådgiver Jo Aurvoll fra UDIs regionkontor i Nord-Norge.

Vet ikke hvor lenge de blir

Helen Ruud, informasjonskonsulent på Bodø mottakssenter

Helen Ruud, informasjonskonsulent på Bodø mottakssenter.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Det er selskapet Hero Norge som har leid hotellet slik at de rundt 150 flyktningene har en plass å være i de nærmeste ukene, til en mer permanent løsning er på plass.

– Det er flott at eierne av hotellet som tar dette ansvaret. Det er et stort apparat som er satt i gang, sier Helen Ruud, informasjonskonsulent på Bodø mottakssenter.

Bodø mottakssenter har hatt noen travle dager etter at de fikk beskjed om å ta imot 150 asylsøkere bare to dager i forveien.

– Vi vet lite om hva som skjer videre med alle sammen, men vi tar en dag av gangen,

I tillegg vil rundt 80 flyktninger bli tatt imot i Svolvær i løpet av morgendagen, ifølge Aurvoll fra UDI.

Sulitjelma hotell i Fauske kommune

Sulitjelma hotell i Fauske kommune

Foto: Sigurd Steinum / NRK