Normal

Står klar med åpne armer og varme klær

I dag får rundt 150 flyktninger midlertidig husly på Sulitjelma hotell i Fauske. Både kommunen og mange frivillige står klar til å ta imot dem.

Står klar med klær til flyktninger

INNSAMLING: Amina Winningah og rundt 30 andre frivillige i Bodø har de siste ukene samlet inn klær til flyktningene som er ventet til Nordland.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

I tiden fremover skal de syriske flyktningene bo på Sulitjelma hotell, fordi asylmottakene stort sett over hele Nord-Norge er fulle.

– Vi skal ta imot flyktningene med åpne armer, og ønske dem velkommen. Vi vet at det blir en utfordring å finne nok plass og helsehjelp, men vi får det til, sier varaordfører Linda Wangen Salemonsen.

Varm velkomst

For to måneder siden begynte facebookgruppen «Refugees Welcome to Bodø» å samle inn klær til flyktningene. Den er en av de mange undergruppene av «Refugees Welcome to Norway», som samler inn klær og nødvendigheter til menneskene som flykter fra krig.

Klær som er samlet inn til flyktninger

Gruppa som samler inn klær regner med å ha plass til å ta imot mer når de får tømt litt av lageret i dag.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Folk i Bodø har vært overraskende engasjerte. Vi har fylt opp lagre med vinterklær, treningsklær, barneleker, barnestoler, bilstoler og sykler, sier Ada Krutnes.

I dag kjører Krutnes et stort lass med klær fra lageret i Bodø til Fauske for å levere det til flyktningene.

– En periode måtte vi faktisk takke nei til dameklær fordi det var helt fullt, forteller hun.

Ifølge Krutnes har det allerede vært noen flyktninger og hentet ting fra lageret, men nå får gruppen frigitt plass og har igjen mulighet til å ta inn mer klær.

Ada Krutnes samler inn klær til flyktninger

BILEN FULL: Ada Krutnes pakker klær, sko og annet utstyr i bilen før hun og flere andre frivillige setter kursen mot Sulitjelma.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Plassmangel i nord

Strømmen av flyktninger som kommer til Europa har eksplodert de siste månedene. Tidligere har UDI sagt at det mangler 500 plasser i Nord-Norge. Flere steder blir den midlertidige løsningen å gi dem husly på hotell.

– Plassene på hotell er ekstraordinære og blir forhåpentligvis kortvarig, sier rådgiver Jo Aurvoll fra UDIs regionskontor i Nord-Norge.

I tillegg til de rundt 150 personene som kommer til Sulitjelma i dag, vil rundt 80 flyktninger bli tatt imot i Svolvær i løpet av morgendagen, ifølge Aurvoll.

Mangler vinterklær

Til tross for plassutfordringene ønsker Fauske kommune å ta imot sin andel av flyktninger.

– Vi har en utfordring i Norge i dag, og kommunene må stille opp. Vi må ta imot flyktninger på lik linje med alle andre, sier Linda Wangen Salemonsen.

Flyktninger i Kirkenes

LANGE KØER: Flere hundre flyktninger har kommet til grensestasjonen på Storskog i Finnmark de siste ukene.

Foto: Tarjei Abelsen/NRK

– I tiden fremover må vi gå inn å se hvem disse flyktningene er, hvor gamle de er og ikke minst hva de trenger av helsehjelp, barnehageplasser og skoleplasser. Dette har administrasjonen allerede begynt med, forklarer varaordføreren.

Ildsjelene i Bodø kommer også til å fortsette klesinnsamlingen så lenge det er behov for det.

– Akkurat nå har vi litt mangel på tykke jakker og vintersko for voksne, men ellers har vi så langt ganske bra med utstyr, sier Ada Krutnes.