Hopp til innhold

Svart hav i Vesterålen

Nesten ingenting igjen av seifiske. Seismikkskytingen får skylden og fiskerne varsler erstatningskrav.

Snurrevadbåten "Gunnar K"

Illustrasjon.

Foto: Kystvakta

Det er nesten ingenting igjen av seifisket utenfor Andenes, og blåkveitefisket er halvert i løpet av tre år.

Nye tall fra Råfisklaget viser at det så langt i år er landet bare 83 tonn sei, noe som er en tiendedel av fangsten på samme tid i fjor.

Fiskerne mener seismikkskytingen må ta hovedskylden, og snart kommer erstatningskravene.

- Ja, det er mange som har søkt om erstatning. Det har vi forståelse for, og de som trenger hjelp av Norges Kystfiskarlag skal få det, sier daglig leder Håvard Jacobsen i Norges Kystfiskarlag.

Seismikken får skylden

Det var fiskebladet Fiskaren som i går ettermiddag meldte om en nærmest kollaps i fisket utenfor Vesterålen. Både juksafiske etter sei, blåkveitefisket og hysefisket som så vidt er i gang slår fullstendig feil i år. Og ifølge Jacobsen må seismikkskytingen ta det meste av skylden.

- Det er helt klart at seismikkskytingen har gitt dårlig fangst, og fordi man har visst at det skulle skytes seismikk hele sommeren er det nok mange utenlandske fiskebåter som har valgt å ikke dra hit, sier han.

Nordavind

Også i Nordland Fylkes Fiskarlag er de bekymret over følgene av seismikkskytingen som ennå pågår. Men den nesten konstante nordavinden de siste månedene har også ødelagt mye for fisket, sier styreleder Tom Tobiassen i Nordland Fylkes Fiskarlag.

- Fiskerne har nok holdt seg i land mye på grunn av nordavind og fordi en del av fiskeartene er relativt dårlig betalt, sier Tobiassen.

Kjent skremmeeffekt

Pressekontakt i Oljedirektoratet, Eldbjørg Vaage Melberg, sier det allerede er kjent at seismiske undersøkelser kan ha en skremmeeffekt på fisk. Hun vil ikke kommentere tallene fra Råfisklaget, eller erstatningskravene som nå kan komme.

Tobiassen i Nordland Fylkes Fiskarlag sier det er for tidlig å ha oversikt over eventuelle krav.

- Vi må se hvor mye det kan være snakk om, men vi skal selvfølgelig hjelpe til, sier Tobiassen.