NRK Meny
Normal

Hun må stenge skolen fordi renholderne streiker

– Det er nå vi skjønner omfanget av jobben renholderne gjør, konstaterer rektor Synnøve Flynn Jensen. Søppelet hoper seg opp på skolen, og i morgen må de 183 elevene bli hjemme.

Rektor Selfors barneskole Synnøve Flynn Jensen

INGEN STREIKEBRYTER: Som øverste leder på Selfors barneskole er rektor Synnøve Flynn Jensen i sin fulle rett til å rydde, koste og rydde unna matrester.

Foto: Frank Nygård / NRK

Samtaleemnet både i klasserommene og lærerværelset på Rana-skolen har vært søppelet og skitten som har hopet seg opp på skolen.

– Det er også en effekt av streiken, sier rektor Synnøve Flynn Jensen.

Koster og vasker

Som øverste leder på Selfors barneskole er rektoren i sin fulle rett til å rydde, koste og rydde unna matrester. Og det har hun holdt på med store deler av skoledagen.

Toalettene ved skolen selv har hun imidlertid ikke gått løs på.

– Men jeg tror uansett det ville monnet lite. Resten av skolen ville flytt over av søppel, sand og annet skit. Jeg hadde nok holdt en dag, sier rektoren til NRK.no.

I dag ble streiken trappet ytterligere opp i Nordland og 2200 ansatte i fylket er nå tatt ut av arbeid. Det er Bodø, Rana og Narvik som er hardest rammet. 15 skoler kan bli stengt torsdag når streiken trappes opp i Rana. Også barnehagene i kommunen kan bli stengt – også de på grunn av manglende renhold.

Vurderer å stenge barnehagene

Rådmann i Rana Svenn Harald Johanessen

– SFO er allerede stengt. I morgen stenger skolene, sier rådmann i Rana Svenn Harald Johanessen.

Foto: Frank Nygård / NRK

– SFO er allerede stengt. I morgen stenger skolene, og det betyr i praksis at kommunen ikke har noe tilbud. Vi vurderer å stenge barnehagene også, sier rådmann i Rana Svenn Harald Johanessen.

Det er den enkelte styrer og barnehagesjefen i kommunen som skal foreta en løpende vurdering om hvilke barnehager som skal stenge.

– Foreldrene vil bli informert så snart vi vet mer. Det finnes fortsatt uorganiserte renholdere som er på jobb rundt omkring.

2200 streiker

– Det går likar no, sang de streikende Unio-medlemmene på torget i Bodø i dag. Kanskje er ikke alle enige i at det går likar no, men, ifølge forhandlingsleder for UNIO, Sigve Bolstad er streikeviljen stor.

– Vi finner oss ikke i å være lønnstapere igjen – hvis ikke regjeringen får med seg.

– Ei latterlig lønn

I går fortalte NRK at kommuneledelsen i Narvik frykter for liv og helse etter at en tredjedel av de ansatte i kommunen ble tatt ut streik. Fortsatt er det mye som er uavklart i forbindelse med streiken. Men noe som er klart, er at de streikende fortsatt har mye å gå på:

– Vi har ei latterlig lønn, og de tilbudene som har kommet grenser til et lavmål. Det skal merkes, sier Unio-forhandler Sigve Bolstad til NRK.no.

Han er ikke med på beskyldningene fra Narvik om at liv og helse er i fare.

– Liv og helse skal vernes, det er vi alltid påpasselig med. Det har kommet en del dispensasjonssøknader, og de blir behandlet på en grundig og troverdig måte.

Frykter ikke tvungen lønnsnemnd

Han frykter ikke at regjeringen skal svare med tvungen lønnsnemnd, som flere eksperter har spådd vil kunne skje allerede i starten av neste uke.

– Jeg frykter ikke lønnsnemnd på streikens sjuende dag. Vi kjemper en berettiget kamp. Den er vi villige til å stå på for til den bitre slutt, sier han.