Hopp til innhold

Trygg Trafikk: – UP må få dispensasjon fra streiken

Trygg Trafikk frykter lovløse tilstander på veiene, og ber UP søke om dispensasjon for streiken. – Folk råkjører mer når de vet de ikke risikerer fartsbot, sier Harald Heieraas i Trygg Trafikk.

Up i streik, Harald Heieraas i Trygg trafikk reagerer

Fra i dag er ikke UP på veiene i Salten. Også i resten av Nordland er bemanningen lav. – Det er alvorlig, sier Harald Heieraas (innfelt) i Trygg Trafikk.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

– Vi har full forståelse for streik, men i frykt for at liv og helse skal gå tapt bør Utrykningspolitiet søke dispensasjon, slik at de kan være ute på veiene, sier lederen for Trygg Trafikk i Nordland.

I dag trappet Unio opp streiken og samtlige av Utrykningspolitiets tjenestemenn i Salten er tatt ut i streik. I tillegg er polititjenestemenn i UP i Søndre Buskerud og Sør-Trøndelag tatt ut i streik.

Fra onsdag er det kun UP-sjef Knut Danielsen som er på jobb i Salten politidisktrikt.

Knut Danielsen UP-sjef i Nordland

Knut Danielsen UP-sjef i Nordland.

Foto: Hilde Mangset Lorentsen

– På Helgeland og i Midtre Hålogaland politidistrikt er UP imidlertid på veiene. I Salten er alene om kontrollvirksomheten, og det ikke blir foretatt UP-kontroller så lenge arbeidskonflikten pågår, sier UP-sjef Knut Danielsen i Nordland til NRK.no.

– Ikke fritt fram for råkjørere

Danielsen advarer likevel bilistene mot å gi gass på veiene.

– Det er ikke bare UP som ansvare for sikkerhetsarbeidet. Mannskaper fra Salten politidistrikt vil være ute.

Likevel innrømmer UP-sjefen at risikoen for å få fartsbot i dag, er betydelig mindre enn i går.

– Jeg håper folk er såpass voksne at de tar ansvar og hensyn til både til seg selv og andre i trafikken, sier Danielsen.

Danielsen er i Stavern hvor han deltar i UP sitt 75-årsjubileum. Først fredag er han tilbake på jobb. Da vil han konsentrere seg om å lede UP sin virksomhet på Helgeland og Midtre Hålogaland.

  • Tips oss om råkjøring
    Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Bør få dispensasjon

Harald Heieraas, fylkesleder Trygg Trafikk Nordland

Harald Heieraas i Trygg Trafikk Nordland oppfordrer folk til å holde seg i tøylene i trafikken, selv om faren for å bli tatt er mindre.

Foto: tryggtrafikk.no

Trygg Trafikk mener UP bør søke de streikende om dispensasjon.

– UP i streik utgjør en alvorlig trafikkrisiko. Folk kjører fortere når de vet at de ikke risikerer å bli tatt, sier leder Harald Heieraas i Trygg Trafikk i Nordland.

Unio har 460 i streik i Nordlan. Fra onsdags morgen vil ytterligere 39 statsansatte i Nordland tas streik.

– Målet er å få regjeringen tilbake til bordet for å komme til en enighet. Slik situasjonen er nå skjer det for lite på den fronten, sier Robin Johnsen i Unio Nordland.

Han beklager at utvidelsen vil ramme enda flere tredjeparter, men understreker at det er nødvendig for å få fortgang i løsning av konflikten.

UP rammes hardt

Opptrappingen vil særlig ramme Utrykningspolitiet, som fra onsdags morgen ikke vil ha noen patruljer på veiene i store deler av Nordland. I Salten vil det ikke være noen UP-biler på veiene.

I Salten politidistrikt vil også etterforskningsarbeid svekkes betraktelig ved opptrapping av streiken.

– Ved å ta ut ansatte som jobber med etterforskning vil straffesaksproduksjonen bli ytterligere hindret, men den er foreløpig ikke helt lammet, melder Johnsen.

Truer trafikksikkerheten

Robin Johnsen i Unio Nordland.

– Målet er å få regjeringen tilbake til bordet for å komme til en enighet. Slik situasjonen er nå skjer det for lite på den fronten, sier Robin Johnsen i Unio Nordland.

Foto: Martin Steinholt

Harald Heieraas i Trygg Trafikk er bekymret for konsekvensene av at UP nå tar ut samtlige av sine tjenestemenn i Bodø i streik.

– For mange er nok sjansen å bli tatt det som holder dem igjen for å bryte fartsgrenser og trafikkregler. Når det er kjent at denne faren er minimal tror jeg at flere vil bruke dette til å ta sjanser, og kjøre uforsiktig.

Han frykter at den minimale sjansen for å bli tatt, vil øke tendensen av lovløs og farlig kjøring.

– Uforsiktig kjøring vil øke sjansen for trafikkulykker betraktelig, i verste fall av det alvorlige slaget.

Derfor oppfordrer han trafikantene selv til å være på vakt, og melde ifra om de blir vitne til noen som opptrer ulovlig i trafikken.

– Jeg håper folk flest som ferdes i trafikken er på vakt nå som politiet ikke er det. Det handler jo i første rekke om vår egen sikkerhet, påpeker Heieraas.

Universitetet hardt rammet

Maja Henriette Jensvoll, streikevakt Unio

Arbeidsplasstillitsvalgt for Utdanningsforbundet, Maja Henriette Jensvoll.

Foto: Ola Helness / NRK

I tillegg til svekkelsen i politiet, vil Universitet i Nordland (UiN) få merker streiken ytterligere.

Ved UiN vil det fra onsdag av bli tatt ut ytterligere 26 ansatte i streik. Det innebærer at totalt 110 ansatte ved universitetet nå er ute i streik.

I denne omgang vil streiken ramme ansatte ved Profesjonshøgskolen, samt en del ansatte ved fakultetet for samfunnsvitenskap, melder Universitetet på sine hjemmesider.

Flere studenter får nå ikke tatt eksamen. I dag står de ansatte streikevakt ved Universitetet.

– Dette må til for å vise at vi mener alvor, sier arbeidsplasstillitsvalgt for Utdanningsforbundet, Maja Henriette Jensvoll.

Kommunen trapper opp torsdag

Allerede er elleve barnehager og ti SFO-tilbud i Bodø helt stengt i forbindelse med streiken.

Om streiken vedvarer til torsdag har kommunen varslet opptrapping, hvor blant annet Aspåsen skole blir totalt lammet av streiken, mens Saltstraumen skole i første omgang vil stenge halve skolen. Det betyr at all undervisning fra 5.- til 9.-trinn utgår.

De øvrige skolene i kommunene vil driftes som normalt inntil videre, melder Bodø kommune i en pressemelding.