Hopp til innhold

Ordfører om streiken: – Det blir krise i Narvik

I dag trappes streiken opp i hele Norge. I Narvik mener ordføreren at situasjonen i kommunen nærmer seg krise.

Tore Nysæter, ordfører i Narvik (H)

Ordfører Tore Nysæter mener Narvik er blant landets hardest rammede kommuner. Han har innkalt til ekstraordinært krisemøte.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Midt i uka vil 50.000 ansatte i stat og kommune over hele landet være borte på grunn av streik.

I dag starter opptrappingen, og onsdag vil så godt som alle kommuner i hele landet være mer eller mindre rammet av streiken i offentlig sektor.

Blant kommunen som blir rammet verst er Narvik i Nordland. Her vil totalt 529 ansatte tas ut streik. Dermed mister kommunen 1/3 av de ansatte.

– Jeg vil anta at vi er blant de kommunene i Norge som er hardest rammet, sier ordfører Tore Nysæter (H).

Han har kalt inn til ekstraordinært formannskapsmøte i dag for å diskutere hva kommunen skal gjøre.

– Det vil bli borti mot krise her i Narvik, særlig i omsorgstjenesten. Der er vi helt avhengig av å få innvilget dispensasjoner ellers kan dette gå på liv og helse løs, sier ordføreren.

Har varslet helsetilsynet

Fra tirsdag tar Fagforbundet ut ytterligere 240 ansatte ut i streik. UNIO trapper opp med 145 i Narvik.

I Narvik har sykehjemmene driftet med helgebemanning siden 24. mai, og kommunen mener bemanningen må styrkes for å unngå stor slitasje og unngå fare for menneskelig svikt.

Sykehjemmene har allerede rapportert om bekymring for pleie, observasjoner, stell, medisinering, omsorg og pleie ved livets slutt. Derfor har Narvik kommune sendt bekymringsmelding til Statens helsetilsyn og Fylkeslegen i Nordland.

Skal ut for å sjekke forholdene

På det ekstraordinære formannskapsmøtet skal ordføreren gjøre rede for situasjonen.

– Vi vil få en gjennomgang av situasjonen og en oversikt over hva konsekvensene blir i Narvik fra i dag og onsdag.

Utover dagen skal representanter fra kommunen ut til sykehjemmene for å se med egne øyne konsekvensene av streiken.

Trapper opp i hele Nordland

Streikevakter foran rådhuset i Bodø

Streiken er på ingen måte over i fylket. Fagforbundet lover en større opptrapping av streiken til uka, hvis ikke partene blir enig.

Foto: Knut Haarvik / NRK

Men det er ikke bare omsorgstjenesten som får problemer fra i dag. Det vil bli vanskeligere – eller umulig – å få utført mange offentlige tjenester.

Barnehager, fengsler, svømmehaller og lostjenester vil bli rammet, eller lammet, av streik. Ut i streik går parkeringsvakter, UD-ansatte og renholdsfolk.

– Vi ønsker å utvide streiken, og det er en naturlig utvikling. Vi har prøvd å skåne tredjepart ved å hverken ta ut skoler eller barnehager, men nå blir også disse rammet, sier streikeleder i Bodø, Ann Kristin Moldjord.

I Bodø er 644 i streik fra i dag, i Narvik er tallet 384 og i Rana 350. Ellers vil folk merke streiken i Fauske, Vestvågøy, Leirfjord og Alstadhaug.

Staten vil mangle 14.000

LO, YS og Unio tok i forrige uke ut til sammen 11.400 statsansatte i streik. Onsdag tar de tre forbundene ut ytterligere 2800 streikende statsansatte.

De fleste av LOs streikende kommer fra departementer og offentlige etater i det første uttaket. Fra onsdag er det Utenriksdepartementet og Vegetaten og Vegdirektoratet i Samferdselsdepartementet som blir hardest rammet når 1300 nye arbeidstakere går ut i streik.

Men også i Kunnskaps-, Helse- og omsorgs- og i Miljøverndepartementet vil mangle godt over 100 LO-organiserte hver når arbeidsdagen begynner onsdag.

Unio rammet først og fremst høyskoler og universiteter, politi og skattevesen i sitt første uttak. Det samme gjelder de som går ut i streik onsdag. Unio har valgt å fortsette der de startet, og tar ut flest folk fra Forskerforbundet, Politiets Fellesforbund og Sykepleierforbundet..

Politiansatte, høyskoler og universiteter – og som de fleste har sett, mangler det værmelding fra Vest- og Midt-Norge om dagen fordi statsmeteorologene der er i streik. Skattevesenet er rammet, det samme er fylkesmenn og Nav-ansatte.

YS Stats nye uttak rammer fra onsdag all losavhengig skipstrafikk, alle losene i hele landet tas ut. Fra før er Oslo-losene i streik.

I Arendal fengsel, avdeling Evje, forlater de ansatte jobben, og de innsatte må dermed også ut. Trafikkstasjoner rammes, og det blir mange steder umulig å ta førerkort. I tillegg blir Utenriksdepartementet og Norad hardt rammet.

– Vi ønsker primært å ramme staten, men kan ikke unngå at tredjepart også blir berørt, sier lederen i YS Stat, Pål Arnesen.

Flest i streik i kommunene

LOs Fagforbund, som både er LOs og kommunenes største forbund, trapper opp streiken tirsdag med å ta ut 15.000 nye streikende. I tillegg til de 9500 som ble tatt ut da streiken startet, vil LO da i alt ha 24.500 medlemmer ute i streik.

LO valgte å starte streiken forsiktig, og tok stort sett ut folk i administrative stillinger i første runde.

Tirsdagens streikeuttak vil i langt større grad ramme folk flest, ikke minst barnefamiliene. Da er de streikende medlemmene i stor grad ansatt i barnehager, skoler, SFO, idrettsanlegg og svømmehaller.

YS tar ut 500 nye i kommunene fra tirsdag, og har da i underkant av 1000 kommuneansatte i streik.

YS-streiken rammer først og fremst kemnerkontor, økonomi- og regnskapsfunksjoner i kommunene, skoler, bibliotek og barnehager.

Unio, som tok ut sine streikende først og fremst fra skoler, barnehager og helsetjenester sist torsdag, trapper onsdag opp og tar ut 6400 streikende til i kommunene.

Alle de nye som tas i streik kommer fra kommuner og byer som allerede er berørt, ingen nye steder blir rammet av Unios streikeuttak.