Statsråd Tord Lien måtte i fengsel etter alvorlig trafikkulykke

Nybakt olje- og energiminister Tord Lien (38) har sonet en fengselsdom på for råkjøring som endte med en alvorlig trafikkulykke.

Olje og enegiminister Tord Lien (Frp)

MÅTTE SONE ETTER TRAFIKKULYKKE: Da olje- og energiminister Tord Lien var 19 år gammel, sonet han en fengselsdom.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Da Tord Lien (38) skulle utnevnes til statsråd, informerte han statsminister Erna Solberg om den 20 år gamle fengselsdommen, skriver VG.

– Dette er en fæl historie, tilbake i tid for meg. Det er selvfølgelig en hendelse jeg gjerne skulle ha vært foruten. Det gikk tungt inn på meg da og gjør det fortsatt, sier han til avisen.

Traff motorsykkel i høy fart

Ifølge dommen som NRK sitter på, ble den da 19 år gamle studenten Tord Lien dømt til 40 dagers fengsel for flere brudd for veitrafikkloven i Salten tingrett.

Lien hadde hatt førerkortet i bare sju måneder da han en sommerdag i 1994 kjørte hjem fra skolen i sin mors Ford Mondeo ved Jæktbogen på Sortland. Lien hadde nettopp hatt eksamen i tysk og i bilen satt også en kamerat som passasjer.

– Kjørte i 107 km/t i 60 sone

Det var vått i veibanen etter noen kraftige regnskyll da Lien og kameraten kom kjørende i høy fart. Politiet mente i ettertid at bilen holdt en fart på minst 107 kilometer i timen gjennom 60-sonen, da Lien svingte for hardt og plutselig mistet veigrepet på alle fire hjulene.

I motsatt kjørebane kom en motorsykkel med både fører og passasjer. Lien så ikke motorsykkelen før de to kjøretøyene smalt inn i hverandre.

Ble kastet opp i luften

Både fører og passasjeren på motorsykkelen ble kastet opp i luften i det kraftige sammenstøtet, og begge havnet i grøfta.

Ifølge VG var det en kjørelærer og hans elev som ble skadet i ulykken. Eleven fikk ni brudd i fotbladet, mens kjørelæreren brakk begge leggbena. I dommen fra Salten tingrett blir skadene betegnet som alvorlige.

– Krevende å leve med

Lien og kameraten i bilen kom uskadet fra kollisjonen. Tord Lien gikk ut av bilen, og ba kameraten om å sette opp varseltrekant. Selv gikk han for å undersøke om han på noen måte kunne yte bistand til de skadde på motorsykkelen. Han ble på ulykkesstedet til både politi og ambulanse kom til stedet.

I dommen skriver retten at Lien forholdt seg uaktsomt. I skjerpende omstendighet la retten vekt på høy hastighet og alvorlige skader.

– Jeg har med meg i livet at jeg har bidratt til at to personer har blitt skadet. Alle forstår at det er krevende å leve med, sier Lien til VG i dag.

Solberg ønsker ikke å kommentere Lien-dom

Statssekretær Sigbjørn Aanes ved Statsministerens kontor opplyser at statsminister Erna Solberg visste om dommen.

Han vil imidlertid ikke kommentere hvilke vurderinger Solberg gjorde da Lien likevel ble utnevnt som statsråd.