NRK Meny
Normal

Ville ikke at sønnen skulle bli minister

Oljeministerens mor ville helst han skulle holdt seg hjemme i Trondheim.

Norges nye olje og energiminister er oppvokst i Vesterålen - på Myre, og der bor fremdeles mora hannes. 80 år gamle Aud Lien skulle ønske at sønnen hadde takket nei til jobben som minister.

Vil ikke ha sønnen til minister

På Myre i Vesterålen bor Aud Lien, ministerens mor. I utgangspunktet kanskje enhver foreldres drøm; at barnet som er politisk engasjert skal vokse opp og kanskje bli blant de som bestemmer mest i Norge, men dette er ikke tilfelle på Myre.

– Nei, jeg ble ikke så glad da han ringte for å fortelle det, sier Aud Lien til NRK Nordland. Jeg hadde helst sett at han fortsatte i sin vanlige jobb i Trondheim og fikk mer tid til familien, forteller hun.

Uenig i valget

Norges nye olje- og energiminister Tord Lien var allergisk mot fisk i sin barndom - mora på 80 år mener han har vokst det av seg, men er likevel skeptisk sin sønns nye jobb.

Hun forteller at sønnen var en aktiv og glad gutt, med hobbyer som speidervirksomhet og volleyball - som flyttet fra Myre i Vesterålen da han ble 18 år - etter det har han vært hjemme et par ganger i året og hun har besøkt familien i Trondheim. Nå er hun mer usikker på hvor travelt han får det.

– Jeg får vel neppe se dem mindre enn jeg gjør nå, men det er klart at det blir travelt, og med bakgrunnen fra en fiskeriregion kan det bli mye hakking på rollen som oljeminister, sier Lien.

Hun skjønner at det er en viktig jobb og håper at diskusjonen rundt oljevirksomhet i beste fall kan føre sønnen oftere til Nord-Norge og at de dermed kan møtes.

Allergisk

Men var Tord Lien en typisk Vesterålsgutt, med familie innen fiskeriene og som selv sto og jobbet på bruket?

– Nei, min far var fisker, men jeg drev parfymeri og Tords far var heller ikke fisker. Det ble helst til at han jobbet på hvalsafari når han skulle jobbe, og han var allergisk mot fisk. Han tålte ikke å ta i fisk uten at han fikk utslett. Han har nok vokst det av seg nå, men det var ikke fiske som var den viktigste geskjeften i vår familie, sier den spreke 80-åringen.

Lykkeønskninger

Telefonen ringer mens NRK er på besøk. Folk har vært innom med blomster. Selv om mor Lien ikke vil bejuble ministervalget, er hun litt på gli når vi spør om hun innerst inne er LITT stolt?

– Ja, litt kry kan jeg si at er. Det kan jeg kanskje til nød innrømme, sier hun.

– Kommer du til å si det til ham?

– Ja, det må jeg jo gjøre det, Jeg har vært alt for lite flink til å skryte av ham når han har gjort noe og fått til noe. Så det må jeg si til ham.