NRK Meny
Normal

Sola skinner i nord – Sør-Norge er pepret med regnbyer

Nord-Norge har hatt de varmeste temperaturene i landet flere dager på rad. – Dette er vi dårlig trent på, sier nordlandspolitiet

bilda fra Insta nrknordland

I Saltdal kunne de i går sprette champagneflasken for landets høyeste temperatur. Der snudde ikke gradestokken før den hadde klatret opp til 25,8 grader. I dag ble de så vidt forbigått av Dividalen i Troms som kontret med 26,3 grader, uten at saltdalingene trenger å finne frem lusekofta av den grunn.

Anita Ager-Wick

Statsmeteorolog Anita Ager-Wick forteller at godværet i Nordland og Troms skyldes et oppholdsområde over disse fylkene.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Ifølge meteorologen er det egentlig lavtrykk i været, og Sør-Norge er pepret med regnbyer. I nord er det likevel annerledes.

– Vi er rett og slett heldig plassert i Nordland og Troms. Det ligger lavtrykk i Barentshavet som gir skyer og nedbør i Vest-Finnmark, og så er det nedbør over hele landet fra Trøndelag og sørover. Vi ligger klemt mellom to nedbørsområder, forteller Anita Ager-Wick.

Selv om store deler av Nord-Norge har opplevd varme kvelder og strålende vær, har ikke alle vært like heldige. På Andenes har de 11 grader og tåkeskyer, og det samme på enkelte steder i Lofoten og Vesterålen. Der kan de ifølge Ager-Wick trøste seg med at det kommer til å bli mer variert vær andre steder i regionen også.

– Indre strøk i Nordland og Troms vil få ettermiddagsbyger. Det kan komme til å sette en liten demper på temperaturen. Men generelt er det varmt der det er sol, og kaldt der tåka ligger, forteller meteorologen.

Politiet: – La hunden være hjemme

Hos Saltenpolitiet forteller operasjonsleder Ivar Bo Nilsson at de ikke er vant til høye temperaturer i regionen.

– Vi er dårlig trent med godvær, vi er ikke bortskjemt med det, forteller Nilsson.

De har fått inn flere meldinger i løpet av dagen om hunder som har blitt sperret sperret inne i varme biler. Folk som skal ut oppfordres derfor om å være bevisste på varmen.

– Vær obs om du har et ærend ute. La hunden være hjemme, eller om du har med hunden så bør du parkere i skyggen. Husk også at sola beveger seg på himmelen, avslutter Nilsson.

  • Se også: Bildekarusell av innsendte leserbilder øverst i saken

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.