NRK Meny
Normal

Sola skinner i nord – Sør-Norge er pepret med regnbyer

Nord-Norge har hatt de varmeste temperaturene i landet flere dager på rad. – Dette er vi dårlig trent på, sier nordlandspolitiet

bilda fra Insta nrknordland

I Saltdal kunne de i går sprette champagneflasken for landets høyeste temperatur. Der snudde ikke gradestokken før den hadde klatret opp til 25,8 grader. I dag ble de så vidt forbigått av Dividalen i Troms som kontret med 26,3 grader, uten at saltdalingene trenger å finne frem lusekofta av den grunn.

Anita Ager-Wick

Statsmeteorolog Anita Ager-Wick forteller at godværet i Nordland og Troms skyldes et oppholdsområde over disse fylkene.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Ifølge meteorologen er det egentlig lavtrykk i været, og Sør-Norge er pepret med regnbyer. I nord er det likevel annerledes.

– Vi er rett og slett heldig plassert i Nordland og Troms. Det ligger lavtrykk i Barentshavet som gir skyer og nedbør i Vest-Finnmark, og så er det nedbør over hele landet fra Trøndelag og sørover. Vi ligger klemt mellom to nedbørsområder, forteller Anita Ager-Wick.

Selv om store deler av Nord-Norge har opplevd varme kvelder og strålende vær, har ikke alle vært like heldige. På Andenes har de 11 grader og tåkeskyer, og det samme på enkelte steder i Lofoten og Vesterålen. Der kan de ifølge Ager-Wick trøste seg med at det kommer til å bli mer variert vær andre steder i regionen også.

– Indre strøk i Nordland og Troms vil få ettermiddagsbyger. Det kan komme til å sette en liten demper på temperaturen. Men generelt er det varmt der det er sol, og kaldt der tåka ligger, forteller meteorologen.

Politiet: – La hunden være hjemme

Hos Saltenpolitiet forteller operasjonsleder Ivar Bo Nilsson at de ikke er vant til høye temperaturer i regionen.

– Vi er dårlig trent med godvær, vi er ikke bortskjemt med det, forteller Nilsson.

De har fått inn flere meldinger i løpet av dagen om hunder som har blitt sperret sperret inne i varme biler. Folk som skal ut oppfordres derfor om å være bevisste på varmen.

– Vær obs om du har et ærend ute. La hunden være hjemme, eller om du har med hunden så bør du parkere i skyggen. Husk også at sola beveger seg på himmelen, avslutter Nilsson.

  • Se også: Bildekarusell av innsendte leserbilder øverst i saken