Hopp til innhold

Meløy kan miste ti prosent av arbeidsplassene i kommunen

235 arbeidstakere mister jobben i Meløy når REC stenger dørene.

Video REC legger ned i Meløy

SE VIDEO.

Ordfører i Meløy, Per Swensen

Ordfører i Meløy, Per Swensen, har fått en skikkelig utfordring i fanget. Etter at REC legger ned, kan ti prosent av kommunens arbeidstakere miste jobben.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Solenergiselskapet REC bestemte seg i dag for å legge ned store deler av produksjonen i Norge. For Meløy kommune kan det bety at ti prosent av arbeidstakere i kommunen mister jobben.

I en børsmelding opplyser selskapet at styret i et møte tirsdag vedtok å stenge permanent den eldste waferfabrikken på Herøya, multiwaferfabrikken i Glomfjord og solcellefabrikken i Narvik.

At store deler av produksjonen forsvinner i Glomfjord betyr enormt mye for Meløy kommune.

– Vi vet ikke konkret hvor mange som vil miste jobben, men det er snakk om mellom 200 og 300, og da er vi oppe i ti prosent av alle arbeidstakere i Meløy. Det er en veldig dramatisk situasjon, sier ordfører Per Swensen.

Han ble konstituert som ordfører for kun kort tid siden, og har nå fått en skikkelig utfordring i fanget.

– Det var dette vi fryktet og det vi hadde regnet med at ville skje, sier han.

Mono får fortsette

Imidlertid er ikke alt helt svart. Mono-fabrikken i Meløy ble spart i denne runden.

– Vi er glad for at Mono fortsetter, og det gir oss et håp om at solcelleindustrien i Meløy kan ha en fremtid, sier han til nrk.no.

Driftsansvarlig Werner Klausen er også spent på hva fremtiden vil bringe. Han og de andre ansatte skal nå inn i et møte med ledelsen.

– Vi vet ikke enda hva som kommer til å skje. Vi må gå en runde før vi vet hvem som eventuelt får fortsette på Mono-fabrikken, sier han.

700 mister jobben

Rundt 700 mennesker mister trolig jobbene sine når REC legger ned. På Herøya ventes det 300 oppsigelser, i Narvik 180 og mellom 200 og 300 i Glomfjord.

REC Norge står nå igjen med tre waferfabrikker på Herøya og en i Glomfjord. Selskapet sysselsetter mer enn 3.900 mennesker på verdensbasis. Totalt er det 1.200 ansatte i RECs norske virksomheter.

I tredje kvartal i år var driftsresultatet for Rec på minus 1.282 millioner kroner.

(artikkelen fortsetter under)

REC-ansatte i Glomfjord

Her blir de ansatte ved REC i Glomfjord informert på et allmøte onsdag morgen.

Foto: Sigurd Steinum (mobilbilde) / NRK

Meløy brukte 100 millioner på etableringen

Meløy var plassen hvor REC etablerte seg i Norge i 1997. Derfor er det ekstra trist for kommunen at de nå mister mange arbeidsplasser.

– REC har sin vugge i Meløy, og det var Meløy kommune som var fødselshjelp. Vi brukte 100 millioner på å få fabrikken opp å gå. Sånn sett er det veldig trist at de legger ned så mange arbeidsplasser akkurat her, sier ordføreren.

Han vil nå gjerne det som står i hans makt for at de som mister jobben, ikke skal forlate kommunen.

Verner Klausen

Driftsassistent i Glomfjord, Werner Klausen, er spent på hvem som får beholde jobben.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Umiddelbart er det først og fremst de ansatte det vil berøre. De er vår første prioritet, og vi vil legge til rette så de kan fortsette å bo i Meløy.

Fortsetter å tape

Resultatene for tredje kvartal viser at selskapet fortsetter å tape, selv om resultatet før skatt er kraftig forbedret sammenlignet med samme kvartal i 2010.

Inntektene i tredje kvartal gikk ned med 12 prosent sammenlignet med andre kvartal, og resultatet før skatt endte på minus 445 millioner kroner, mot minus 1.003 millioner i tredje kvartal i 2010.

Driftsresultatet for tredje kvartal var på minus 1.282 millioner kroner, mot 155 millioner kroner i pluss i samme kvartal i fjor.

Driftsinntektene i tredje kvartal endte på 3.001 millioner kroner, ned fra 3.783 millioner i samme kvartal i fjor.Totalt etter tredje kvartal i år har Rec et resultat før skatt på minus 6.816 millioner kroner.

Stengningsutgifter

Stengningen av de tre fabrikkene i Meløy, Glomfjord og Narvik har alene påført selskapet 272 millioner kroner i utgifter, viser kvartalsrapporten fra selskapet.

I Narvik mister 190 personer jobben og i Meløy mister 170 ansatte jobben. Resten av de berørte jobber på fabrikken på Herøya.

Stengningen av fabrikkene utgjør rundt 45 prosent av selskapets produksjonskapasitet på wafers (en tynn skive med halvledermateriale som benyttes til å lage solceller), og 180 megawatt med solcellekapasitet.

Totalt har selskapet rundt 3.900 ansatte, av disse rundt 1.200 ansatte i Norge.

Video 1dba967c-c44d-40ee-9592-a10b0ca6ce6b.jpg

KONSEKVENSER AV REC SIN NEDLEGGING