Hopp til innhold

Slik tar du vare på kjæledyret ditt på nyttårsaften

For kjæledyrene våre kan nyttårsfeiringen være alt annet enn en positiv opplevelse. Her får du nyttige tips til god dyrevelferd.

Katt og hund.

KAN FÅ VARIGE MÉN: Dyrene våre kan bli svært redde av rakettene nyttårsaften. Da gjelder det å ta nødvendige forholdsregler.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Linn Krogstad, Dyrebeskyttelsen Norge

Linn Krogstad hos Dyrebeskyttelsen Norge forteller at mange dyr blir skremt av rakettene.

I morgen feirer de fleste av oss inngangen til et nytt år. Men lyden og lysglimtene fra rakettene kan være en svært ubehagelig opplevelse for kjæledyrene våre.

– Dette er noe som skjer hvert år, og som er like skummelt hver gang. De fleste familiedyr er byttedyr fra naturens side. Instinktene deres sier derfor at de bør rømme unna med en gang de opplever fare, sier Linn Krogstad hos Dyrebeskyttelsen Norge.

Hun får støtte fra klinikksjef Åshild Roaldset ved NMBU Veterinærhøgskolen. Hun anser det som et alvorlig dyrevelferdsproblem at dyr som lider av lydfobi ikke får nødvendig hjelp.

– Den beste anbefalingen for slike dyr er å unngå eksponering for fyrverkeri. Dersom dette ikke er mulig anbefaler vi atferdsterapi og medisiner til friske hunder med angst og til noen syke hunder med angst. Man må imidlertid alltid rådføre seg med veterinær før man bruker medisiner, og dyreeier skal alltid ha testet ut medikamentet på dyret før nyttår, sier Roaldset.

Her er deres tips til dyreeiere på nyttårsaften:

1. Vær hjemme med dyret, eller reis bort

Hjemme med hunden
Foto: (cc) David George / https://www.flickr.com/photos/surf98/

Sørg for å være hjemme sammen med dyret, og oppfør deg som normalt. Dyrene blir stresset hvis du oppfører deg annerledes enn du vanligvis pleier. Det betyr også at du bør avstå fra alkohol, til dyrets beste. Det er uakseptabelt å dope ned dyrene for deretter å dra på fest. Du kan også vurdere å reise bort med dyret, slik at du unngår hele problemet med fyrverkeri.

Hvert år får Dyrebeskyttelsen inn mange meldinger fra fortvilte katteeiere som forteller at pus har forsvunnet etter nyttårsfeiringen. Dyret kan bli så redd og springe så langt avgårde, at det ikke finner veien hjem igjen, eller det kan ende opp med å bli påkjørt.

2. Feromoner er et godt supplement til medisinering

Redde hunder
Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Man kan benytte seg av feromoner som virker beroliggende på mange hunder og katter, for eksempel Adaptil til hund og Feliway til katt. Dette er «duftstoffer» som kan ha god effekt på dyret.

Feromoner og medisiner har ulik virkemåte. Feromoner kan ikke erstatte medisiner, men det er et godt supplement. Feromoner skal man begynne å bruke 14 dager før det smeller for å få full effekt. I tillegg vil noen ha nytte av en så kalt «thundershirt», som er et spesialdekken med beroligende effekt. Spesialfôr og beroligende kosttilskudd som er utviklet til hund kan også være til hjelp.

3. Trekk for gardinene og lag et trygt gjemmested

Gardiner
Foto: (cc) Matthew Paul Argall / https://www.flickr.com/photos/79157069@N03/

Trekk for gardiner og sett gjerne på litt lav musikk, med rytmer som kan dekke over noen av smellene. Dyrene bør befinne seg på det roligste stedet i huset når rakettene skytes opp, med minst mulig lyd og lys. Helst i et rom uten vinduer, men samtidig et sted der dyret føler trygghet. Forbered dette stedet 14 dager før nyttår, og bruk feromoner i nærheten av dette stedet. Hundens favorittleker skal være her og gjerne også godbiter.

4. Sørg for at dyrene har fått luftet seg godt på morgenen

Hund og katt

Då må gjerne legge opp til høy aktivitet (lek og moro) på formiddagen før smellene starter, slik at hunden er litt sliten på ettermiddagen. Et godt måltid på ettermiddagen og en dotur før smellene begynner er også med på å få hunden til å slappe bedre av.

5. Ikke trøst dyrene

Redd hund
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Du bør ikke trøste dyret når det er redd, men være tilstede og sammen med dyret. Noen dyr synes det er beroligende å få beskjed om hva de skal gjøre. Du kan prøve dette ved å be hunden legge seg på gjemmestedet du har laget, med en rolig og vennlig stemme.

Dersom hunden ikke vil legge seg slik du ønsker skal du ikke kjefte eller mase på den. Da vil det få en bekreftelse på at noe er unormalt, noe som kan føre til stress og frykt. Oppfør deg som normalt, vis hunden at du er ubekymret for eksempel å lese en bok.

Dyr skal heller aldri straffes fordi de føler frykt.

6. Pass på de minste

Kaniner
Foto: Malin Kjellstadli / NRK

For de minste kjæledyrene kan stresset få fatale konsekvenser. En del har kaniner som står ute. De kan dø av sjokk når rakettene sendes opp.

Kaniner er også følsomme for temperaturforandringer, og bør ikke tas inn dersom de står utendørs. Ta de heller med inn i en garasje eller lignende, og skjerm dem fra støy og lignende.

7. Forbered deg bedre til neste år

Video Spansk med vri
Foto: Nyhetsspiller

Du kan trene dyrene slik at de er forberedt på nyttårsfeiringen. Start så tidlig som mulig, og oppsøk gjerne veterinær for gode råd. Man kan for eksempel kjøpe en CD med rakettlyder på. I god tid før nyttårsaften kan du ha denne CDen på lavt volum, for deretter å gradvis sku opp volumet, slik at dyret blir vant med støyen.