Hopp til innhold

Slik lager du et lasagnebed

GILDESKÅL (NRK): Stadig flere ønsker å dyrke sine egne grønnsaker. Christel Nilsen-Nygaard viser deg her hvordan du dyrker uten å grave i jorden.

Christel Nilsen-Nygaard på Sandhornøy i Gildeskål viser i detalj hvordan hun lager et permakulturbed, også kalt "no dig"-prinsippet.

OPPSKRIFT: Christel Nilsen-Nygaard viser i detalj hvordan hun bygger opp et bed, lag på lag i det som også kalles "no dig" metoden.

– På denne måten beholder jeg all næringen i jorda, ugraset blir borte og det holder seg lenge, sier en fornøyd Christel Nygaard-Nilsen som ikke kunne tenke seg noen annen måte å drive jorda på.

Les også: Tips til deg som vil lage kjøkkenhage

På naturens premisser

Gården på Sandhornøy

Gården ligger på tettstedet Mårnes innunder det karakteristiske Sandhornet.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Christel og mannen Håkan kjøpte gården på Sandhornøya i Nordland for åtte år siden. De bestemte seg for at hagen skulle være tilpasset naturen og omgivelsene. Christel ville dyrke familiens mat selv, og det ville hun gjøre på naturens premisser, såkalt «permakultur». På den måten vil hun sikre at familien spiser sunn mat, samtidig som hun tar vare på miljøet. De er nå selvforsynt med poteter og løk.

For Christel er selvdyrket mat ved hjelp av utradisjonelle metoder, blitt en livsstil.

Christel bruker det hun har i nærheten når hun skal bygge opp et nytt bed. Hun har merket av hvor hun vil ha det nye bedet. Det skal utgjøre det ene hjørnet i kjøkkenhagen. Her vil hun lage en Skogshage , med frukthage, bærbusker og urter.

Slik bygger hun hagen

Purre i et permakulturbed

Her har Christel plantet purre i bedet hun har bygd lag på lag.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Alle bedene er bygd opp etter prinsippet om å bygge lag på lag. Først har hun plantet frukttrærne og bærbuskene. Så legger hun lag på lag hestemøkk, tang, steinmel, gresklipp og kvernede kvister på toppen. Det vil komposteres og omdannes til jord over tid. I dette planter hun urtene, men for å skåne røttene mens nedbrytningen skjer, legger hun ferdig omdannet jord i plantehullene.

– Jeg lar naturen gjøre jobben, ler Christel.

Hun sier at jorda må ha et balansert innhold av gjødsel, karbon, nitrogen og mineraler for at plantene skal trives. Ved å spavende jorda blir den utsatt for regn som vil vaske bort næringsstoffene, fortsetter hun. Derfor bygger hun bedene lag på lag.

Slik går du frem (obs - engelsk)

Spesielt drivhus

For å forlenge sesongen ville familien ha et drivhus, men på et værutsatt sted som Gildeskål måtte de tenke alternativt så ikke vinden skulle ta drivhuset.

Særpreget drivhus på Sandhornøy

De har hatt drivhuset i to år og det har tålt det stadig skiftende været på øya svært godt.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Løsningen ble en amerikansk drivhusmodell formet som en globe.

– Når stormen herjer her, er det helt stille her inne i drivhuset, sier Håkan.

Se drivhuset til Håkan og Christel i NRK-programmet "Grønn glede".

Følg oss gjerne på facebook .