Normal

Skulle ha penger til bryllup – risikerer flere år i fengsel

Mannen (25) som kjørte 8,5 kilo amfetamin fra Oslo til Bodø forklarte i dag at han trengte pengene til sitt eget bryllup og tok en sjanse han aldri skulle tatt.

Bevis i narkorettssak: Leiebilen som over åtte kilo amfetamin ble fraktet i

BEVIS: Her er bagasjerommet på leiebilen som over åtte kilo amfetamin ble fraktet i.

Foto: Politiet

Statsadvokatene Erik Thronæs og Hilde Stoltenberg

Politiet har gjort 16.500 avlyttinger av telefonsamtaler og tekstmeldinger mellom de tiltalte. Her er de to aktorene Erik Thronæs og Hilde Stoltenberg.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

Mannen (25) fra Oslo, som har røtter i Salten, forklarte seg på rettssakens andre dag i Salten tingrett.

Totalt fem personer står tiltalt for å ha bidratt til at 11 kilo amfetamin og minst tre kilo hasj ble fraktet fra Oslo til Bodø i juni i fjor – Nord-Norges største enkeltbeslag av amfetamin.

– Var forelsket og ville gifte seg

advokat Thor Bache-Wiig

Advokat Thor Bache-Wiig forsvarer den tiltalte 25-åringen.

Foto: Knut Haarvik / NRK

Kureren og sjåføren (25) sier at han aldri ville ha kjørt stoffet til Bodø dersom han visste at det var amfetamin.

– Han var forelsket og ønsket å gifte seg med kjæresten sin på det tidspunktet. Han trengte penger, og det var hans motivasjon til å takke ja til oppdraget, noe han angrer på, sier 25-åringens forsvarer, advokat Thor Bache-Wiig til NRK.

For det skulle han få 15.000 kroner for den første turen og 30.000 for den andre.

Visste ikke om innholdet

Bevis i narkorettssak: Leiebilen som over åtte kilo amfetamin ble fraktet i

Det var denne leiebilen den tiltalte 25-åringen skal ha kjørt nordover.

Foto: Politiet

25-åringen forklarte i retten at han på første tur i mars åpnet ryggsekken stoffet lå i og fikk bekreftet at det var hasj.

På den andre turen i juni var innholdet så godt innpakket at han ikke turte å sjekke innholdet av frykt for å bli mistenkt for å prøve å stjele av lasten.

5. juni ankommer han Bodø med amfetaminet. Han treffer kjøperen, som også er hovedtiltalte, men kjøperen sliter med å skaffe til veie hele kjøpesummen. Dagen etter blir de involverte pågrepet.

– Jeg knakk sammen da jeg fikk vite at det var amfetamin jeg hadde kjørt, og ikke hasj. Jeg skjønte at straffen ville blir mye strengere, forklarer han i retten.

«Har du plystra en sang i dag, gamlefar?»

Amfetamin beslaglagt i Bodø

Fem menn skal ha fraktet over 11 kilo amfetamin og minst tre kilo hasj nordover fra Oslo.

Foto: Politiet

Politiet mener en mann på 40 år fra østlandsområdet skaffet til veie amfetaminet i Oslo. Ifølge 40-åringen fryktet bakmennene at politiet fulgte med, og avtalte dermed å kommunisere i koder. Plystring var en kode for at stoffet var på vei oppover.

Den tiltalte Bodø-mannen skal ha sendt tekstmeldinger til 40-åringen med spørsmål om «Har du plystra en sang i dag, gamlefar?»

– Da jeg fikk bekreftet at stoffet var på vei, ringte jeg til Bodø fra en telefonkiosk og plystret en sang i røret, forklarer han.

40-åringen sier sjåføren ikke visste at det var amfetamin i lasten.