NRK Meny
Normal

Mener telefonsamtaler om fiskeutstyr dreier seg om amfetamin

Politiet har gjort 16.500 avlyttinger av telefonsamtaler av den angivelige hovedmottakeren av det største enkeltbeslaget amfetamin i Nord-Norge. En gjenganger i samtalene dreier seg om handel med fiskeutstyr og motorsykler.

Statsadvokatene Erik Thronæs og Hilde Stoltenberg

I flere av samtalene mellom de tiltalte som er avlyttet ble det snakket om motorsykler, fiskeutstyr og andre ting.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

Totalt fem personer står tiltalt for å ha bidratt til at 11 kilo amfetamin og minst tre kilo hasj ble fraktet fra Oslo til Bodø i fjor. Stoffet har en gateverdi på 4,5 millioner kroner.

Rettssakens første dag i Salten tingrett gikk med til å legge fram et omfattende overvåkingsmaterialet politiet sitter på. I løpet av en tremånedersperiode ble det gjort 16.500 avlyttinger av den angivelige hovedmottakeren av rekordbeslaget.

– Vi mener samtalene og tekstmeldingene underbygger tiltalen og dokumenterer påstått omsetting av narkotika, sier aktor, statsadvokat Erik Thronæs.

En gjenganger i disse samtalene dreier seg handel om fiskeutstyr og en Harley-motorsykkel som politiet mener er kodeord for narkotika.

Amfetamin beslaglagt i Bodø

Fem menn skal ha fraktet over 11 kilo amfetamin og minst tre kilo hasj nordover fra Oslo.

Foto: Politiet

– Nå blir det opp til retten å tolke innholdet i samtalene og finne ut om det er snakk om reelt fiskeutstyr, sier Thronæs.

Ingen av de fem tiltalte i amfetaminsaken har forklart seg, men fire av de fem har erkjente delvis straffskyld da rettssaken startet.

Det var 6. juni i fjor at politiet i Bodø etter omfattende spaning beslagla 8,5 kilo amfetamin i en større narkoaksjon.

Advokatene Kjell Myrland (t.h.), Øyvind Bergøy Pedersen og Ole Magnus Strømmen (t.v)

Advokatene Kjell Myrland (t.h.), Øyvind Bergøy Pedersen og Ole Magnus Strømmen (t.v.)

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

To av de tiltalte er fra Østlandsområdet, skal ifølge tiltalen ha fraktet rekordbeslaget i leiebil fra Oslo til Bodø. En annen person, også han fra Østlandsområdet, skal ha hatt en sentral rolle i å få narkotikaen nordover. Mens de to siste, bosatt i Bodø-området, skal være henholdsvis hovedmottaker og medhjelper.

Det hersker usikkerhet om hvor mye narkotika som ble smuglet fra Oslo til Bodø. Årsaken er at politiet mener det ble gjort en tidligere levering av tre kilo amfetamin og tre kilo hasj i mars – i tillegg til det som ble beslaglagt i juni.

Leveringen i mars er en del av tiltalen. Vi mener vi kan bevise at det har skjedd en leveranse også i mars. Jeg har skjønt det slik at de erkjente delvis straffskyld. Så får vi høre hva de har å si i morgen, sier Thronæs.

– Vil erkjenne noe

Advokat Kjell Myrland forsvarer mannen politiet mener er hovedmottakeren i Bodø.

– Samtalene viser hvilken rolle han har hatt i forbindelse med junileveransen. Min klient vil erkjenne noen av forholdene, sier Myrland.