Det kan være vanskelig å se og smake forskjell. Men blant mange regnes skreien som en delikatesse.
Hele året svømmer den vanlige kysttorsken utenfor norskekysten. Der lever den, og der gyter den. Skreien derimot, legger ut på svømmetur hver vinter, helt fra Barentshavet i nord og ned til norskekysten, for å gyte.
Aldri før har den sesongbaserte fisken vært mer verdt.
Under årets sesong har eksportprisen for første gang bikket 60 kroner kiloen. I år endte prisen på 67 kroner. Det er 13 kroner mer enn i fjor.
Ferske tall fra Norges sjømatråd, viser at vi i alt eksporterte skrei for 282 millioner kroner under årets sesong. Det er 43 millioner kroner mer enn i fjor.
Og det desidert største markedet for norsk skrei er Spania.
Kongen av torsk
– Spanjoler elsker god mat. Over halvparten av kjøperne tilbereder den helt enkelt i stekepanna, gjerne med ei god olivenolje, sier Bjørn-Erik Stabell, sjømatrådets utsending i Spania.
Skrei til tørk på Røst.
Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRKDer nordmenn tradisjonelt sett serverer skreien med lever og rogn, såkalt mølje, er skreien hovedpersonen på spanske middagsbord, skal vi tro Stabell.
– I Spania sier de at skreien er kongen av torsk. At den holder aller høyest kvalitet. Skreien spises når man har familie og venner på besøk, gjerne inn mot helg, sier Stabell.
Under årets skreisesong ble det eksportert i alt 4212 tonn skrei til utenlandske markeder, noe som utgjør en nedgang på 262 tonn sammenlignet med i fjor.
En betydelig lavere torskekvote, samt mye dårlig vær og sent skreiinnsig, har bidratt til nedgangen. Samtidig bidro høye eksportpriser, mye på grunn av en svakere norsk krone, til en stor økning i eksportverdien.
Til tross for lavere kvoter, mye dårlig vær og et sent skreiinnsig, ble det et verdimessig rekordkvartal for fersk hel skrei. Høy inflasjon og lavere tilførsel bidro til veksten i norske kroner.
Foto: Rolf M. Aagaard / AftenpostenFor hele skreisesongen endte volumet til Spania på 1168 tonn, dette er en økning på 30 prosent fra 900 tonn i fjor. Kun to år tidligere har direkteeksporten av skrei til Spania vært høyere.
Forskjell på skrei og skrei
Ordet skrei kommer fra det norrøne ordet skreið som betyr fisk som vandrer. Og den lange reisa fra Barentshavet gir kjøttet særpreg. Det stilles strenge krav for å kvalitetsmerke skreien.
Skreifiske på Røst.
Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRKDen skal være uten feil, være av en viss størrelse, være håndtert av fiskeren på en spesiell måte, og pakkes og behandles på beste vis. Da får den kvalitetsmerket på ryggfinnen.
Sjømatanalytiker i Norges sjømatråd, Eivind Hestvik Brækkan, sier det er forskjell på skreien. Sjømatrådets statistikk inneholder bare skrei som er kvalitetsmerket.
– Det er mye mer skrei som landes og eksporteres, men fisken oppfyller ikke kravene, sier Brækkan.
Skreisesongen strekker seg fra 1. januar til 30. april.
Sjømatanalytiker Eivind Brækkan sier det er god etterspørsel etter skrei.
Foto: Norges SjømatrådKysttorsk og skrei
Skreien blir større en kysttorsken, har en spissere form og har lysere farge på skinnet. Skreien er også mer muskuløs og finere i kjøttet, mens kysttorsken er mindre og mørkere.
18 prosent av Norges eksport av fersk hel villfanget torsk var skrei i årets sesong, dette er opp 2 prosentpoeng fra i fjor. Selv om altså landingene og eksporten av fersk hel torsk synker, øker skreiandelen.
– Det er sterkt. Både fordi lavere torskekvoter, lavere volum og dårlig vær har preget sesongen. Jeg hadde fryktet volumet skulle gå mer ned. Det er god etterspørsel etter skrei, sier Brækkan.
Samtidig er prisforskjellen rekordstor. Kilosprisen på norsk skrei er 14 kroner høyere sammenlignet med annen torsk.