Hopp til innhold

Milliardsprekk for Skarv-utbyggingen

Skarv-utbyggingen utenfor Nordlandskysten blir mer enn 10 milliarder kroner dyrere enn planlagt, skriver Teknisk Ukeblad.

Skarvskipet

Skarvskipet er verdens største produksjonsskip for gass. Det enorme produksjonsskipet er nesten 300 meter langt og 50 meter bredt.

Foto: BP/News on Request

Kostnadene for Skarv-utbyggingen har etter det Teknisk Ukeblad (TU) erfarer økt med over 10 milliarder kroner i forhold til det opprinnelige anslaget på 34 milliarder kroner.

Produksjons- og lagringsskipet ble bygget ved Samsung-verftet i Korea, og
oppstarten er utsatt til desember i år.

Ifølge BP skyldes problemene hovedsakelig det enorme presset i leverandørmarkedet verden over.

Regningen kan bli enda høyere

Opprinnelig var det forventet at Skarv-skipet skulle ligge rundt fire uker ved land på Stord før det skulle slepes ut. Men verftsoppholdet ble forlenget med flere måneder, og ikke før i august var skipet på plass på Skarv-feltet.

Da skulle man etter planen allerede vært i gang med produksjonen.

Oppstarten er foreløpig forsinket med ett år og fire måneder, og kostnadene har økt kraftig. Etter det TU erfarer har kostnadene økt med minst 10 milliarder kroner, men det er ikke usannsynlig at regningen også blir høyere enn dette.

Tre fotballbaner langt

Skarvskipet er verdens største produksjonsskip for gass.

Det enorme produksjonsskipet er nesten 300 meter langt og 50 meter bredt. Det kan produsere 15 millioner kubikkmeter gass og 80.000 fat olje per dag. Lagringskapasiteten er 875.000 fat olje.

Skarvfeltet er planlagt med 16 brønner på havbunnen. Oljen skal lastes på feltet, mens gassen skal sendes i rør til Kårstø i Rogaland.

Det er 13 år siden olje- og gassfunnene ble gjort på Skarv-feltet til at skipet nå er på plass i Norge. Flere hundre medarbeidere på sju steder i Europa og Asia har vært i arbeid i over to år med skipet. Toppdekket er konstruert ved Samsung-verftet i Sør-Korea.

I mai 2009 ble Skarvskipet sjøsatt og i november i fjor ble skipet døpt. Skipet er en såkalt FPSO - altså et skip som kan produsere, lagre, losse olje.