Torstein (26) har funnet drømme-lærerjobben

– Da jeg ble spurt om å bli ambassadør for denne skolen, var jeg aldri i tvil. Her blir alle elevene likeverdige og får muligheten til å oppleve det samme, sier Torstein Lerhol.

CreatLærer og Senterparti-politiker Torstein Lerhol er sterkt funksjonshemmet og har tilbrakt hele livet i rullestol. I dag ble han utnevnt som ambassadør til den kommende Sjunkhatten Folkehøgskole som skal bygges i tilknytning til helsesportsenteret på samme sted.ed by InfoDispatcher

Lærer og Senterparti-politiker Torstein Lerhol er sterkt funksjonshemmet og har tilbrakt hele livet i rullestol. I dag ble han utnevnt som ambassadør til den kommende Sjunkhatten Folkehøgskole som skal bygges i tilknytning til helsesportsenteret på samme sted.

Lærer og Senterparti-politiker Torstein Lerhol (26) er sterkt funksjonshemmet og har tilbrakt hele livet i rullestol. I dag ble han utnevnt som ambassadør til den kommende Sjunkhatten Folkehøgskole i Valnesfjord som skal bygges i tilknytning til helsesportsenteret på samme sted.

– Her kunne jeg tenkt meg å jobbe som lærer, det må være drømmejobben, sier Lerhol, etter at han hadde vært med på hundesledetur gjennom Norges yngste nasjonalpark i gnistrende solskinn.

Sjunkhatten Folkehøgskole skal ha et spesielt fokus på funksjonshemmede.

– Likevel blir skolen blir åpen for alle. Den ideen tiltaler meg veldig, sier Torstein Lerhol til NRK.no.

– Et meningsfylt liv

Torstein Lerhol, lærer og politiker (Sp)

Kan man dra på tur i en nasjonalpark med hundeslede selv om man er sterkt funksjonshemmet? Ja, det ville nemlig folkene bak nye Sjunkhatten Folkehøgskole vise da de inviterte senterpartipolitiker Torstein Lerhol til Valnesfjord i dag.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Lerhol er født og oppvokst i Valdres, som eldst i en søskenflokk på fire. Da han var snaut et år, ble han diagnostisert med sykdommen Spinal Muskel Atrofi (SMA). En sykdom som gjør at hjernen ikke sender ut nok signaler til musklene, noe som fører til muskelsvinn.

– I dag ligger jeg i rullestol og veier kun 17 kilo, til tross for dette lever jeg et svært aktivt og meningsfylt liv, skriver Torstein Lerhol på bloggen sin.

Sjunkhatten folkehøgskole vil ta imot 75 elever når den åpner om noen år. Skolen vil ligge i et «krevende» naturlandskap, noen Lerhol synes er spennende.

– Da jeg ble spurt om å bli ambassadør for denne skolen, var jeg aldri i tvil om hva jeg skulle svare. Skolen bygger på et prinsipp om at alle er likeverdige og får muligheten til å oppleve det samme, sier Lerhol.

Skal jobbe politisk

Torstein Lerhol, lærer og politiker (Sp)

Sjunkatten Folkehøskole i Nordland har fått egen ambassadør – Torstein Lerhol.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Målet er å blande normalt fungerende elever med utfordrende elever, som meg. Den ideen er kjempefin, sier han til NRK.no.

Det å bli stilt samme krav og forventninger til som andre har vært en styrke og erfaring han ser verdien av. Selv har han vært nødt til å finne kreative løsninger for å overkomme utfordringene.

– Det er lett å bli passiv når man er nødt til å tilbringe livet i en stol. For meg handler dette likevel om innstilling, en innstilling om at alt er mulig. Det handler om å behandle alle elevene med samme respekt og forventninger. Så lenge de fysiske tilpasningene er på plass, bør man jobbe for minst mulig tilrettelegging, sier han til NRK.no.

Nå skal han jobbe politisk for at spadestikket til den nye skolen skal settes så raskt som mulig.

– Jeg er en utpreget optimist, og skal jobbe både lokalt og mot Stortinget. Dette skal vi få til, sier han.

Amalie Knædal elev, Vestmyra videregående skole

– Torstein Lerhol har tatt et bevisst valg. Han velger å ikke se problemer, men muligheter, sier elev.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK