Hopp til innhold

– Det var bikkjekaldt, men verdt å vente på

– Det var flott så lenge det varte, men jeg hadde håpet på litt mer futt, sier Silja Akselsen (32), som i natt fotograferte meteorsvermen geminidene.

Silja Akselsen, Saltdal

Silja Akselsen fra Saltdal var ute i natt for å fotografere meteorsvermen.

Foto: Privat

Det var på forhånd varslet at Nordland ville få de beste forholdene for å se meteorsvermen i natt.

– Det var flott det jeg fikk, men jeg var skuffet over at det ikke ble mer, sier Silja Akselsen, som var ute med kameraet på Stamnes i Saltdal torsdag kveld og i natt.

Hun var ute ved jevne mellomrom fra det ble mørkt til det skyet over ut på natta.

Kameraet var satt opp og det tok bilder hvert 30 sekund. De fineste bildene ble tatt mellom klokka 20 og 21 torsdag, sier hun til NRK.no.

Hun er jevnlig ute i Saltdalsområdet for å fotografere nordlyset og Melkeveien.

– Forholdene i Nord-Norge er perfekt. Der er det mørkt og veldig lite lysforurensning, sier hun.

– Skyet over

Vakthavende meteorolog Sjur Wergeland ved Værvarslinga for Nord-Norge bekrefter at forholdene for å få med seg meteorsvermen ikke ble helt optimale i natt – til tross for de gode utsiktene.

Geminidene over Lofoten. Bildet er tatt i Laukvik

Geminidene over Lofoten. Bildet er tatt i Laukvik.

Foto: Thommy Dahl Olsen

– Et skydekke kom sigende fra Sverige utover kvelden torsdag. Derfor ble det nok mange nordlendinger som gikk glipp av meteorsvermen første del av natta. Men siste del av natta lettet skydekket, så noen fikk nok med seg gemidene.
De heldige og tålmodige, sier Wergeland til NRK.no.

– En av de flotteste

Geminidene er en av de flotteste meteorsvermene i året, ifølge seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

– Meteorsvermen kunne oppleves i hele landet fram til fredag morgen. Men været var nok best langs kysten i Nordland, i fjelltraktene på Østlandet, i Møre og Romsdal og i Trøndelag, sier Brekke.

Geminidene er en meteorsverm forårsaket av asteroiden 3200 Phaethon. Noe som gjør Geminidene til den eneste meteorsvermen som ikke er forårsaket av en komet. Geminidene viser seg rundt 12. til 14. desember hvert år. Og ble første gangen observert for 150 år siden.

Beveger seg sakte

Meteorene fra denne svermen er saktegående. Svermen ser ut til å bli mer intens for hvert år, og det er observert 120–160 meteorer i timen under optimale forhold.

Ifølge Himmelkaledenderen.com er Geminidene anslagsvis den sikreste og mest severdige meteorsvermen, dersom vær og månefase spiller på lag. Og i år vil månen ikke være til hinder for årets sverm, i motsetning til i fjor.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.