NRK Meny
Normal

Setter brannvakt gjennom natten

Brannvesenet mener å ha fått kontroll på brannen på Havstein, men det skal fortsatt være varmeutvikling i lyngen. En kraftledning som løsnet kan ha vært årsaken til brannen.

Brann på Havstein

Det var til tider stor røykutvikling fra gress- og lyngbrannen på Havstein på Helgelandskysten utenfor Sandnessjøen. Dette bildet er tatt fra naboøya Vandve, vest for Havstein.

Foto: Kjell Olav Johansen

Brannvesenet fryktet lenge at brannen skulle spre seg til hyttebebyggelsen på øya, og geografien i området gjorde slukningsarbeidet svært krevende. Helgelandspolitiet gikk tidlig i gang med å avklare om det kunne være hyttefolk på øya.

– Vi har vært i kontakt med de vi klarer å få kontakt med, og så langt vi har gjort rede for er det ikke noen i hyttene. I tillegg ryker det godt fra brannen, så de som følger litt med skal klare å se røyken, fortalte politiets operasjonsleder Knut Roald Tverå da brannen stod på som mest.

Det er svært bratt i skårningen rundt fjellet på Havstein, noe som gjorde at det tok tid før brannvesenet klarte å komme frem til brannen med slukkeutstyr. Etterhvert klarte de å få kontroll på brannen, men setter igjen en brannvakt på øya for å holde oppsyn gjennom natten.

Mye røyk

Wenche Jensen bor på naboøya Vandve, som ligger like vest for Havstein, hun kunne fortelle om mye røyk fra øya.

– Det var mye røyk en stund, og det brant ganske heftig. Det er mye lyng der ute, og lyngen er jo knusktørr nå. Men nå er det mindre røykutvikling enn det var tidligere, opplyste hun på telefon fra Vandve noen minutter før brannvesenet meldte at de hadde kontroll på brannen.

Kraftledning i brannområdet

Svein Johansen organiserte det frivillige brannkorpset i området frem til det kommunale brannmannskapet fra Dønna kom seg ut til brannen. Han forteller om en kraftledning som kan ha vært årsaken til i brannen.

– Det var en lavspentledning som hadde løsnet og lå lyngen i området hvor brannen startet. Det er mest sannsynlig den som har startet brannen. Det er ikke mye gnister som skal til når det er så tørt som nå, mener han.

Kraftledningen ble også nevnt som mulig årsak til brannen i brannvesenets logg, opplyser Ole Fredrik Bakken ved 110-sentralen i Bodø.

Samtidig som slukningsarbeidet pågikk på Havstein, blusset det opp en ny gressbrann noen mil lengre sør, på Sundøya i Leirfjord, sørøst for Sandnessjøen. Denne brannen fikk brannvesenet raskt rimelig god kontroll på, og omfanget skal ikke ha vært like stort, forteller Bakken.

Bålforbud

Operasjonsleder Tverå mener det er viktig å gjøre folk oppmerksom på at det generelle bålforbudet nå er gjeldene, og at folk må utvise stor forsiktighet ved bruk av engangsgriller og lignende.

– Det er ikke lov å lage bål ute på denne tiden i utgangspunktet. I tillegg er det ekstremt tørt i gresset, og har det først tatt fyr er det ikke bare-bare å slukke, understreker Tverå.

Laster kart, vennligst vent...

Det ble hektisk for brannmannskapene på Helgeland da det brøyt ut to gress- og lyngbranner samtidig rundt Sandnessjøen.