Hopp til innhold

Sendte flaskepost for 19 år siden – så ringte telefonen

Sigri Holm Uhre fra Oslo sendte en flaskepost for snart 19 år siden. Denne uken ble den funnet. – Det tyder på litt hverdagsmagi.

Flaskepost i Nordland

FLASKEPOST: Etter nesten 19 år fant en fire år gammel jente flaskeposten til Sigri Holm Uhre i fjæra i Evenes.

Foto: privat

Det er en kald februardag i 1996. En eventyrlysten jente på åtte år er sammen med foreldrene sine i fjæra og leker. Her skriver hun et brev, legger den i en flaske, og kaster den i sjøen.

Det går nesten 19 år. Jenta, som heter Sigri Holm Uhre, er blitt voksen, og jobber i en barnehage i Oslo. En tirsdagskveld i oktober 2014 tikker det plutselig inn en melding. Den kommer fra et nummer hun ikke kjenner.

– Veldig gøy

Sigri Holm Uhre sendte ut flaskepost for nesten 19 år siden

SENDTE UT FLASKEPOST: Sigri Holm Uhre er fra Oslo, men tilbrakte mye av barndommen på Hamarøy.

– SMS-en var fra en mann i Nordland. Han skrev at hans fire år gamle datter hadde funnet en flaskepost i fjæra. Etter så mange år, skjønte jeg først ikke hva det dreide seg om. Jeg svarte han ganske fort for å høre når den var sendt og hva det stod i flaskeposten, sier Sigri Holm Uhre til NRK.

Mannen som sendte meldingen heter Alv Håkon Skar Rasmussen, og bor på Tårstad i Evenes.

– Vi var nede i fjæra der vi skulle lage bål. Da kommer dattera mi springende med en brusflaske, og lurte på om det var søppel. Jeg trodde først det var det, men da så jeg noe inni. Da vi åpnet flasken, fant vi et brev med en sytråd rundt, forklarer han.

Brevet var fuktig, og de tok det derfor med seg hjem for å tørke det. Papiret var slitt, men skriften fullt lesbar.

– Jeg søkte opp navnet på Internett, og sendte henne en SMS. Etter få minutter får jeg svar, fortsetter Rasmussen, og legger til at det er første gang han har funnet en slik flaskepost.

Sigri Holm Uhre tar på sin side kontakt med sine foreldre, som fortsatt husker bakgrunnshistorien for den spesielle flaskeposten.

– Jeg hadde stått i fjæra og fantasert om at flaskeposten skulle seile verden rundt, og at noen skulle finne den. Å få en slik melding var derfor veldig gøy, sier hun.

– Hverdagsmagi

Uhre bor i Oslo. Hennes mor er imidlertid fra Hamarøy, mens faren har vokst opp i Bodø. Og det var nettopp under et besøk på foreldrenes feriehus i Tranøy i Hamarøy kommune hun hadde sendt ut flaskeposten.

At skriften fremdeles er leselig, er helt utrolig.

Sigri Holm Uhre

– Dette var en vinterferie, og flaskeposten ble sendt ut det andre året etter at vi hadde kjøpt det huset.

Selv om den ikke reiste så langt, synes hun det er en spesiell historie. Spesielt med tanke på tiden det har gått siden hun som åtteåring kastet flasken i havet.

– Hvor langt det er i sjømil, vet jeg ikke, men den har seilt innover Ofotfjorden fra der jeg kasten den ut i Hamarøy. At skriften fremdeles er leselig, er helt utrolig.

– Det tyder på litt hverdagsmagi, legger hun til.

flaskepost

– Veldig koselig

Mange flaskeposter blir aldri funnet, men det finnes også eksempler på meldinger som har drevet svært langt eller blitt funnet etter mange år i sjøen.

Mens mange av flaskepostene som sendes ut i dag inneholder en uskyldig oppfordring om å ta kontakt eller melde fra om funnstedet, finnes det også eksempler på at flaskepost er brukt som et nødrop der annen kommunikasjon ikke har vært mulig.

For Uhre er flaskeposten et minne fra en fin barndom med lek i fjæra.

– Det er veldig koselig å høre at en fire år gammel jente har samme type barndom som jeg hadde. Jeg kommer fra utkanten av Oslo, og jeg husker at lillebroren og jeg lette i fjæra etter skjell og krabber. Det var en fantastisk måte å tilbringe feriene på, avslutter hun.