Hopp til innhold

Fant 22 år gammel flaskepost fra vannvittig skoleprosjekt

I 1990 slapp en ivrig skoleklasse ut hele 10.000 flaskeposter på Helgelandskysten. Det førte til at skolen ble nedringt av finnere fra både Grønland Svalbard. Så stilnet telefonene, - fram til nå.

Jonas og Vilde Hammarstrøm Nilfjord med flaskepost

Jonas og Vilde Hammarstrøm Nilfjord med flaskeposten.

Foto: Privat

– Det var veldig spennende. Mye bedre enn å finne krabbe!, sier Jonas Hammarstrøm (11) om funnet han, søsteren Vilde (6) og bestefaren gjorde i fjæra i Forrabotn i Narvik sist helg.

Det var da de tre var i fjæra for å lete etter krabber at flasken i stedet dukket opp mellom tanget, skriver avisa Fremover.

– Plutselig kom bestefar springende med en flaskepost i hånda, forteller Jonas til NRK.no som forteller at han og lillesøsteren fikk æren av å åpne den.

Storstilt skoleprosjekt

Inne i flaskeposten var det en rosa lapp hvor det stod:

«Miljøprsjektet Vestvågøy kommune,8.klasse Leknes skole. Denne flaska er en flaskepost fra Vestvågøy kommune. Flaskeposten er sluppet i havet ved Brønnøysund. Vi vil vite hvor den er kommet i land og dato den er funnet. Gi oss ditt navn og din adresse som finner av flaskeposten slik at vi kan få takket deg».

Flakseposten viste seg å være del av et skoleprosjekt, hvor 10.000 flasker ble sluppet på sjøen fra helikopter for at elevene skulle få kunnskap om miljøvern og havstrømmer.

Flaskepost

Her er beskjeden som lå inni flaska.

Foto: Privat

– I overkant mange flasker

Hele skoleklassen ble derfor flydd ned til Bodø, for deretter å bli fraktet med Sea King til Brønnøy for å være med på utslippet.

Men responsen ble større enn det ildsjel bak prosjektet, miljøvernsjef Jan Wasmuth hadde sett for seg.

– Det viste seg at folk kom med bæreposer fylt med flasker de hadde funnet. Det var kanskje i overkant mange flasker vi hadde sluppet ut, sier han til NRK.no

Jeg fikk jo sjokk over å se hvor mange flasker det egentlig var! Men har du sagt A, må du si B.

Miljøvernsjef Jan Wasmuth

Fikk svar fra Grønland og Island

For det viste seg snart at skolen skulle få store problemer med å svare på alle henvendelsene de fikk fra flaskepostfinnerne.

– Ja, du vet. Av og til får man sånne ideer som man ikke vet konsekvensene av før etterpå, sier Wasmuth som forteller at responsen var enorm.

Etter bare fire dager kom det svar fra Røst. Seks dager senere kom det svar fra Båtsfjord i Finnmark. En stund senere hadde flaskepostene nådd både Grønland og Svalbard.

– Vi hadde trodd vi ville være heldig hvis vi fikk svar fra 100 personer, men vi fikk jo mange tusen svar. Til slutt måtte vi gå ut i media for å takke for alle henvendelsene, men si at vi ikke hadde mulighet til å svare alle.

– Stakkars ungene fikk jo gnagsår i fingrene av å skru på alle korkene.

Miljøvernsjef Jan Wasmtuh

Tre paller med flasker bak rådhuset

Når Wasmuth nå mimrer tilbake forteller han at det var et morsomt, men litt ellevilt prosjekt.

– Jeg fikk bestilt flaskene fra Moss glassverk. Plutselig en dag sto det 10.000 flasker på paller bak rådhuset. Jeg fikk jo sjokk over å se hvor mange flasker det egentlig var! Men har du sagt A, så må du si B.

Dermed fikk 8.klassen på Vestvågøyskole i oppgave å få lagt lappene i flaskene.

– Stakkars ungene fikk jo gnagsår i fingrene av å skru på alle korkene. Og læreren, - ja det ble mye jobb på han også stakkars.

Lovund på Helgelandskysten

SLAPP UT 10.000-FLASKER: Her på Helgelandskysten slapp den håpefulle klassen ut flaskene.

Foto: Tore Johansen

Har fått plass i stua

Og nå, 22 år senere, har en av disse flaskene fått plass på stuehylla til familien Hammarstrøm i Narvik.

– Jeg tenkte «oj» da jeg fant flasken og fikk høre om alle de andre flaskene som ble sluppet ut, sier Jonas som har fortalt om funnet til klassekameratene.

– Det er ingen andre som har funnet en flaskepost før. Det er ganske morsomt at den ble sendt før jeg var født.

– Artig at enda en flaske er funnet

Også for koordinatoren bak prosjektet er det morsomt at enda en flaske er funnet etter prosjektet, som i sin tid gav de en 7.plass i NRKs radioprogram «Hallo i uken» over de mest halsbrekkende stunts.

– Det er vannvittig skøy at de to ungene i Narvik har funnet en av flaskepostene. Kanskje kan det bidra til litt mer fokus på miljøvern. Vi ser jo her hvor lenge plast varer og hvor langt havstrømmene kan frakte avfall i sjøen.

Vil ikke oppfordre andre til å gjøre det samme

Han oppfordrer alle lærere til å ta barn og ungdom ut av klasserommene for å delta i miljøprosjekter.

– Vi trenger litt mer blest om miljøvern, sier han som likevel har en oppfordring.

– Det var kanskje litt drøyt med så mange flasker. Jeg vil ikke anbefale å gjøre akkurat det igjen.

Ja, du vet. Av og til får man sånne ideer som man ikke vet konsekvensene av før etterpå.

Miljøvernsjef Jan Wasmuth