Hopp til innhold

Denne sangen redder deg fra årets influensa

Influensasesongen setter nå inn for alvor, og mange tyr til både influensavaksine og desinfisering. Hvordan skal vi beskytte oss mot de lumske bakteriene?

Inger Øvereng

Inger Øvereng viser steg for steg hvordan man vasker hendene korrekt mens man synger første vers av «Jeg gikk en tur på stien».

Foto: Katrine Olsen Sørgård / NRK

«Jeg gikk en tur på stien og hørte skogens ro, da hørte jeg fra lien en gjøk som sa ko-ko (…)» Denne velkjente norske barnesangen kan kanskje hjelpe deg litt på veien til en frisk og feberfri oktober måned.

– Kontaktsmitte og dråpesmitte er grunnen til at mange smittes med influensa og forkjølelse, forteller Kai Brynjar Hagen, smittevernlege i Bodø.

1 million smittes

Oktober måned regnes blant mange som en skikkelig influensaperiode, og det er ikke lett å vite hvordan man skal greie å holde seg frisk.

– Nærdråpesmitte som host og nys kan være skikkelig lumske. Man er nå klar over at på steder hvor folk kommer tett sammen, vil det lettere kunne skje en smitteoverføring, forteller Hagen til NRK.

I følge smittevernlegen er det opptil 1 million nordmenn som hvert år smittes i løpet av en influensasesong, og blant de svakeste regner man med flere hundre dødsfall som følger av influensa kombinert med alderdom eller annen sykdom.

– Vi anbefaler at alle over 65 år vaksinerer seg. Også mennesker med kroniske sykdommer, gravide over uke 12 og helsepersonell bør ta en influensavaksine. Vi prøver faktisk å få mer helsepersonell til å ta den, da de omgår allerede syke mennesker og kan smitte disse, sier Hagen, som ikke legger skjul på at en solid håndvask vil kunne redde mange fra influensaen.

Kai Brynjar Hagen

Smittevernlege Kai Brynjar Hagen forteller at man prøver å få flere til å ta influensavaksinen.

Foto: Nordlandssykehuset

Hvordan vaske hendene rett mens du synger

Inger Øvereng, ledende helsesøster i Bodø kommune, kan fortelle at det er på toalettet mange gjør feil. Mye av bakteriene vi pådrar oss kommer når vi med rene hender tar i utgangsdøra på toalettet.

Men hvordan skal vi egentlig vaske hendene så grundig at vi ikke bærer med oss bakteriene videre? I følge Øvereng bør stegene nedenfor kombineres med at du synger første vers av «Jeg gikk en tur på stien». Da har du brukt tilstrekkelig tid på prosessen.

  • Du begynner med å justere temperaturen på vannet til det kjennes passelig. Ikke for kaldt, da blir ikke hendene rene nok, og ikke for varmt, for da risikerer du å tørke ut huden. Sett på nok vann til at du oppnår en slags spyleeffekt.
  • Væt hendene før du tar en passelig mengde såpe. Om du gjør hendene våte først, er det mer skånsomt. Deretter masserer du såpen godt inn i handflater, mellom og rundt fingre og oppå hendene. Ikke glem fingertuppene.
  • Er du skikkelig skitten under neglene, bør du bruke en neglekost til å skrubbe med. Korte negler bidrar til lettere å holde hendene rene.
  • Så skal du skylle bort såpen, og tørke hendene godt på noe rent.
  • Siste steg: Når du skal slå av vasken og åpne døra på et offentlig toalett, kommer ofte utfordringen. Hvordan redde dine nyvaskede, bakteriefrie hender fra baseluskene som skjuler seg der skitne hender tidligere har rørt?

– Når du tørker hendene bruker du som oftest tørkepapir. Når du har brukt dette på dine hender, og de er rene og tørre, så kan du bruke det samme papiret til å åpne døra. Dette øker ikke forbruket av papir, og det redder deg fra mulig influensasmitte, forteller Øvereng.

Inger Øvereng, vasker hender

Når du er ferdig med håndvasken er det viktig å passe på at du ikke skitner ut hendene igjen.

Foto: Katrine Olsen Sørgård / NRK

Ta vare på deg selv

Smittevernlege Hagen har ytterligere triks i ermet for å unngå feberen, kvalmen, forkjølelsen og magesjauen.

– Pass på at du nyser i et papirhåndkle, og om du nyser i hendene må du vaske de godt. Ikke dra på jobb om du arbeider i helsevesenet men ikke føler deg i god form. Ta vare på deg selv, vær fysisk aktiv, unngå for mye alkohol og tobakk og ellers bare ha hyggelig, sosial kontakt med andre mennesker, avslutter Hagen.