Hopp til innhold

Vil vaksineres før russetiden: – Går glipp av ting ungdom skal oppleve

Mange ungdommer har kjent på ensomhet under koronapandemien. – Vi går glipp av ting ungdom skal oppleve, sier russepresident Sara Landaas som mener russen bør vaksineres hvis antall vaksiner tillater det.

Se direkte her når statsminister Erna Solberg, kunnskapsminister Guri Melby og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad møter russen 18.30.

– Jeg forstår godt hvis dere er både frustrerte og trøtte, sa statsministeren da hun ønsket russepresidentene velkommen til det digitale møtet torsdag kveld.

Statsministeren hadde med seg utdanningsminister Guri Melby og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

– Russetiden er et høydepunkt for alle. Og vi håper at vi skal vi skal finne rom for noen former for russefeiring. Men det kan være at vi ikke er kommet så langt at vanlig russefeiring med store arrangementer kommer til å være mulig, sier Solberg.

Hun påpekte samtidig at det ikke er så lett å gi ungdom unntak fra smittevernreglene, særlig fordi ungdom møter mange flere enn det voksne gjør i løpet av en dag.

Statsministeren kom også med noen dystre spådommer om de store russetreffene.

– Jeg tror ikke det blir landstreff i år, sier hun.

Enig i at eldre må prioriteres før ungdom

En av russepresidentene som møtte toppene torsdag er Sara Landaas i Bodø. Hun har tatt til orde for at russen bør vaksineres før russefeiringen.

– Vi har lyst på ei trygg russetid, sa Landaas på møtet.

Russen bruker mental helse og trivsel som argumenter for feiringen. I den forbindelse løfter Landaas opp ideen om at russen bør kunne vaksineres, så lenge antall vaksiner tillater det.

Sara mener russen fortjener å få vaksine.

Sara Landaas mener russen fortjener å bli prioritert i vaksinekøen etter et hardt og vanskelig år.

Foto: Sondre Skjelvik / NRK

– Russen har hatt det veldig kjipt. Vi har gått glipp av mye allerede. Derfor tenker jeg vi kanskje kunne få en «gave» eller en belønning etter alt det grusomme, sier hun til NRK.

Til nå er det eldre, andre i risikosonen og helsepersonell som har stått øverst på prioriteringslisten. Landaas er enig i at det har vært en god prioritering å vaksinere eldre.

– Vi skal absolutt prioritere eldre. Men de fleste av de aller eldste er nå vaksinert, og mange av dem sitter relativt isolert fra før av. Ungdommene skal ha en ungdomstid, en tid vi aldri får tilbake. Vi går glipp av ting ungdom skal oppleve, sier Landaas.

Får støtte

Hun er ikke alene om å være bekymret over barn og unges helse under koronapandemien.

Mental Helse sier de opplever en «flodbølge» av henvendelser av unge som sliter.

Fagpersoner advarer om at ensomhet, utestenging fra kohorter, redusert tjenestetilbud og færre fritidsaktiviteter kan gi både fysiske og psykiske problemer på lang sikt.

– Det siste året har vært veldig krevende og tungt. Vi har gått glipp av veldig mye. Det er mange ungdommer som blir deprimert av denne situasjonen.

Landaas får støtte fra Gabriel Ramsli, som er russepresident ved Ålesund videregående.

– Russetiden er jo ikke det aller viktigste. Så klart må helsepersonell og viktige grupper bli prioritert foran oss. Samtidig burde det ha blitt tilrettelagt slik at de som vil vaksinere seg for å ha en mest mulig trygg russetid, skal få mulighet til det, sier Ramsli.

Lege: – Bør vurderes

Karianne Tøsse, barne- og ungdomslege på Akershus Universitetssykehus, sier hun forstår ungdoms vaksineønske.

Hun mener myndighetene bør vurdere å innlemme flere grupper på prioriteringslista, hvis antall tilgjengelige vaksiner skulle tillate det.

– Det er viktig å indre alvorlig sykdom og død. Det må stå på toppen av prioriteringslista, men hvis utrullingen av vaksinen skulle tillate at man også kan ta hensyn til den sosiale belastningen mange unge har kjent på, hadde det vært fint.

Også smittvernoverlege i Bodø Kai Brynjar Hagen har stor forståelse for ungdommens utspill.

– Det er mange grupper som har behov og ønske om vaksine. Vi støtter myndighetenes prioriteringer, men ønsker en åpen og fordomsfri debatt velkommen.

FHI: – Tidligst i juni

Under møtet torsdaghenviste assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til FHIs liste over hvem som skal prioriteres i vaksinekøen.

Realistisk sett tror han ikke at de ned mot 18 år vil få vaksine før mai.

– Det er ganske sikkert. Og sannsynligvis vil alle i den voksne befolkningen fra 18 år og oppover først få vaksinen utover sommeren. Det må vi være ærlig å si. Så kan dette endre seg, det er usikkert. Og så er det smittesituasjonen som vil avgjøre hvordan man skal tenke om vaksineprioritering.

Avgangselevene etterlyser konkrete tiltak å forholde seg til, slik at de kan planlegge russefeiringen. Men Nakstad sier det for tidlig å gå i detaljer om dette.

– Også er det jo også avhengig av fargenivået på skolene. Hvis man er på gult nivå, så kan man også være sammen med de samme etter skoletid som man er på skolen. Men store russetreff med andre utenfor klassen, det er høyst usikkert om går. Det er så langt jeg kan driste meg til å spå ut fra situasjonen nå.

Smitteverndirektør Geir Bukholm hos FHI ser det som lite trolig at det er vaksinedoser nok til å kunne vaksinere russen innen mai.

Selv med de mest optimistiske scenarioene, ser han ikke for seg å kunne tilby vaksiner til denne aldersgruppa før tidligst i juni.

– Det betyr at hvis vi skal gi vaksinedoser til russen, så må vi ta fra noen som har økt risiko for å bli alvorlig syke av denne sykdommen. Det er viktig å prioritere gruppene med høyest risiko, sier Bukholm til NRK.

Gabriel Ramsli, russepresident i Ålesund 2021.

Gabriel Ramsli, russepresident i Ålesund 2021.

Foto: Idun Aalbu Rasmussen / NRK