Hopp til innhold

– Jeg tviler på at akkurat den strukturen som er i dag er den helt optimale

– Vi har ikke konkludert på om det bør være ett eller to universiteter i Nord-Norge. Men jeg tviler på at akkurat den strukturen som er i dag er den helt optimale, sier kunnskapsministeren.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen

I Bodø møtte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) samle 30 aktører fra alle fem universiteter og høgskoler i Nord-Norge.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har varslet endringer i utdanningsstrukturen i Norge, og vil ha færre enheter. I dag møtte han nordnorske universiteter og høyskoler til et dialogmøte i Bodø.

Det er ikke avklart om det i framtida skal være ett eller to universitet i Nord-Norge. Både Bodø og Tromsø vil ha høgskolene med på lag. Blant annet Høgskolen i Narvik, med sitt teknologimiljø.

– Alle institusjonene jeg har snakket med i dag er enig om målene, men uenig om virkemidlene, sier Røe Isaksen, etter dialogmøtet i Bodø med 30 aktører fra alle fem universiteter og høgskoler i Nord-Norge.

– Kvalitet i høysetet

Hans fokus i dag er å få en diskusjon om hva slags høyere utdanning den nordlige landsdelen trenger.

– Det er stort behov for arbeidskraft. Så er det delte meninger og jeg er her for å lytte og få råd og innspill til den prosessen som skal ende i en kvalitetsmelding og en strukturmelding.

I mai ba kunnskapsministeren alle høgskoler og universitet i Norge om å komme med forslag til hvordan man best kan organisere høyere utdanning i framtida.

I Nord-Norge har forslagene og alliansene vært mange – og kontroversielle. For eksempel har Høgskolen i Nesna sør i Nordland flagget at de helst vil ligge under Universitetet i Tromsø, mens Harstad i Troms vil til Universitetet i Bodø.

Røe isaksen har vært kritisert for å gå for fort fram i denne prosessen.

– Må konkludere

Universitetet i Nordland

Vil Universitetet i Nordland bestå?

Foto: Harrieth Aira

– Jeg kan avsløre at noen mener prosessen går for sakte. Man har diskutert struktur i utdanningen i årevis. Prosessen startet i 2013, og vi har gitt institusjonene god tid. Vi har møter flere ganger med alle institusjonene, så dette er en god og grundig prosess, sier Røe Isaksen (H).

Han skjønner likevel at noen er bekymret for å få tredd noe over ørene de ikke ønsker.

– Vi kan ikke fortsette å diskutere i det uendelige På et punkt må vi sette punktum.

Nå tar kunnskapsministeren med seg innspillene tilbake til Kunnskapsdepartementet.

Frist 1. november

Rektor Pål Pedersen ved Universitetet i Nordland

Rektor Pål Pedersen ved Universitetet i Nordland.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK
Anne Husebekk

Rektor Anne Husebekk fra Norges arktiske universitet i Tromsø.

Foto: Marita Andersen / NRK

Innen 1. november vil departementet ha en uttalelse fra hver institusjon på hvilke samarbeidskonstellasjoner de ser for seg.

– Vi vil se om det er noen fellesnevnere blant innspillene, og i hvor stor grad det utkrystalliserer seg løsninger eller om departementet må skjære igjennom, sier Røe Isaksen.

Til våren skald et legges fram en stortingsmelding.

– Men det er regjeringen som gjør de endelige vedtakene.

Rektor beroliget

Rektor Pål Pedersen ved Universitetet i Nordland legger ikke skjul på at han har hatt store forventninger til dagens ministermøte. Bak seg har han et styrevedtak fra 18. juni hvor styret vil utvikle et universitet som er litt større enn dagens, basert på en fusjon med høgskolene i Narvik, Nesna og Harstad. Samtidig ønsker styret at det fortsatt skal være to universiteter i Nord-Norge, ett i Bodø og ett i Tromsø.

– Etter møtet føler jeg beroliget om at Torbjørn Røe Isaksen ser verdien at Universitetet i Nordland består. Så vil framtiden vise om det kommer til å skje, sier han til NRK.no.

Tromsø-rektor: – Ble hørt

Rektor Anne Husebekk fra Norges arktiske universitet i Tromsø føler også at hun har blitt hørt.

– Vi har et departement og en minister som er lydhør og interessert, sier hun.

Norges arktiske universitet har også et styrevedtak om å samle det teknologiske miljøene i Tromsø og Narvik.

– I tillegg er vi åpne for andre modeller basert på samarbeid og frivillighet. Jeg håper inderlig at diskusjonen mellom institusjonene i nord ikke stopper i dag, og at vi fortsetter til vi leverer endelige dokumenter til departementet 31. oktober, sier hun til NRK.no.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har varslet endringer i utdanningsstrukturen i Norge, og vil ha færre enheter. I dag møtte han nordnorske universiteter og høyskoler til et dialogmøte i Bodø.