Normal

Nå kommer det to heftige stormer på rappen

To kraftige lavtrykk det kommende døgnet gir full storm og opp mot 10 meter høye bølger. Meteorologen ber folk sikre løse gjenstander.

Uvær i nord

Slik forventer meteorologene at værsituasjonen vil se ut klokka 19 i kveld.

Foto: Meteorologisk institutt

Uværet på vei mot Nord-Norge har vært ubestemmelig. Men nå er meteorologene sikre på at de ikke kommer til å gå ut med ekstremværvarsel, som først fryktet.

– Men det betyr ikke at det ikke blir uvær, bemerker vakthavende meteorolog Justyna Wodziczko.

For det blir vindfullt i nord fra onsdag ettermiddag og kveld – opp i vestlig full storm sør for Lofoten. Om kvelden dreiende nordvestlig med kortvarig full storm også i nord (se faktaboks for mer informasjon).

I tillegg ventes kraftige byger. Dette kommer enten som regn eller sludd og snø, litt avhengig av hvor man befinner deg, forteller Wodziczko.

Vinden minker sent i kveld. Men gleden blir kortvarig.

– Fra rundt klokken fire-fem i natt øker vinden på igjen idet et nytt lavtrykk slår til. Det gir sørvestlig liten storm utsatte steder, sludd og snøbyger med kraftige vindkast.

Laster Giphy-innhold

Verst i Nordland onsdag

Vinden minker faktisk ikke før fredag ettermiddag. Først på Helgeland. Wodziczko advarer mot vanskelige kjøreforhold, og fraråder turer til fjells.

I tillegg anbefaler hun at folk sikrer løse gjenstander før vinterstormen slår til for fullt. I morgentimene har det blitt registrert vindkast i over 30 meter per sekund flere steder langs kysten, og meteorologene mener dette er en smakebit på det som er i vente.

– Hvor det blir verst varierer litt fra dag til dag. Onsdag er det Nordland som får mest vær, i morgen blir det Troms samt kyst- og fjordstrøkene av Vest-Finnmark.

Wodziczko vil ikke kalle værsituasjonen uvanlig.

– Det ligger et høytrykk over Europa som er ganske stabilt og relativt sterkt, og som sender lavtrykk fra Atlanteren i retning Norge. Lavtrykkene står nærmest i kø og påvirker spesielt været i nordlige deler av landet.

– Sørlige deler av Norge ligger under høytrykket, og får en roligere værtype.

Laster Twitter-innhold

Trafikkutfordringer

Ruskeværet har allerede ført til stengte veier, kolonnekjøring og innstilte ferger:

Siril Veiåker Nilsen ved Veitrafikksentralen i Mosjøen forteller onsdag formiddag at en del fergestrekninger fortsatt er innstilt, men at det har gått fra stengt til kolonnekjøring flere steder.

– Det har blitt en bedring. I sum er det ikke større utfordringer i trafikken per nå, men vi har fått meldinger om at det er glatt på veiene. Noen vogntog venter på berging.

Hun sier de er forberedt på at ting kan endre seg. Med det dårlige været som er meldt fra i ettermiddag gjør folk altså lurt i å ferdes forsiktig.

Bølger

I begynnelsen av uka advarte meteorologene mot at de tre fylkene i nord kunne få ekstremvær med sterk storm, i verste fall orkan, og kraftige vindkast langt inn i landet i morgen. Men nå ser det bedre ut.

Foto: Bent Ribe