Sherpasti kan gjøre denne utsikten tilgjengelig for alle

Et av Lofotens farligste turmål pusses opp etter milliongave fra Miljødirektoratet.

Karianne Steen på toppen av Reinebringen

Karianne Steen i Lofoten Friluftsråd speider ut over Moskenes fra toppen av 448 meter høye Reinebringen.

Foto: Bjørn Egil Hansen / Turskiltprosjektet

Utsikten fra fjellet Reinebringen i Moskenes i Lofoten har lenge vært et yndet mål for ivrige turister og lokalbefolkning. Men på grunn av stiens forfatning og fare for ras, har turistinformasjonen blant annet fjernet turen fra sine brosjyrer.

Mens enkelte har respektert advarslene, fareskiltene og en slitt sti, var det i fjor mange som ikke kunne dy seg. Mellom 17. juni og 17. juli ble det registrert over 4000 personer som tok fatt på den farlige turen.

Nå har Miljødirektoratet besluttet å gi 1,4 millioner kroner til sikring av Reinebringen.

Karianne Steen

Karianne Steen i Lofoten Friluftsråd.

Foto: Ilona Wiśniewska

Ifølge Lofoten Friluftsråd kan man begynne arbeid på en ny sti allerede til våren.

– Dette er en strålende nyhet for Reinebringen og hele Lofoten, sier Karianne Steen i Friluftsrådet til Lofotposten, som først omtalte saken.

Advarer turister mot farlig tur

Den nye stien, som skal bygges av sherpaer, legges i en annen trasé enn nå, med en mer naturlig helning.

– Det må en kraftig omlegging til før stien er trygg. Pengene er et viktig signal på at direktoratet anerkjenner behovet og viktigheten av jobben som nå skal gjøres.

Fjellet er et av de mest populære turmålene i regionen. Samtidig regnes det som et av de farligste. Moskenes turistinformasjon har lenge advart turister mot turen.

– Vi har fjernet Reinebringen fra brosjyrene våre, fordi vi ikke ønsker å profilere en så farlig tur, sa friluftskoordinator Ninette Irene Solheim Johansen i et intervju med NRK i fjor.

Reinebringen

Dette er utsikten av fiskeværet Reine som møter fjellturistene på toppen av det 448 meter høye fjellet.

Foto: Bryden McGrath

Liv har gått tapt

Turister og turlystne har i lengre tid troppet opp på turistkontoret iført sandaler og med ønske om en flott utsikt.

– Vi forklarer dem at turen er lovlig, men vi advarer mot den og sier at de går på eget ansvar, sa Solheim Johansen til NRK.

Flere liv har gått tapt i jakten på den flotte utsikten. I oktober 2015 omkom en 21 år gammel amerikansk fjellturist i en ulykke i Reinebringen. Han utgjør en av fire unge mennesker som har mistet livet i det det etterhvert svært kjente fjellet i Lofoten de siste seks årene.

– Lett tilgjengelig fjell

Skjerpaer skal bygge keiserlig sti i Bodø

Sherpaer i arbeid på stien opp mot Keiservarden i Bodø.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Ifølge Karianne Steen vil det ta mer enn ett år før Reinebringen er ferdig steinsatt. Men når stien er ferdig, vil flere kunne ferdes til toppen.

– Fjellet er veldig tilgjengelig som det er, fordi oppgangen er rett fra Reine sentrum. Det er fort gjort og veldig fristende å gå opp på toppen.

Nå venter en lang vei før sherpastien i Moskenes kan lede turister og lokalbefolkning opp på det 448 meter høye fjellet.

– Anbud må blant annet innhentes. Her blir det mye jobbing før vi kan legge den første steinen, avslutter Steen til NRK.