Hopp til innhold

Redaktør om Norges fremste oljetopp: «En erkekonservativ gamlis-ekstremist»

– Jeg sier bare det mange tenker. Schjøtt-Pedersen må glemme Lofoten. Han legger seg ut både med kommende generasjoner og en økende gruppe politikere som ønsker å beskytte området, sier redaktør.

Karl Erik Schjøtt-Pedersen

– Nei til konsekvensutredning av Lofoten er et brudd med et grunnleggende prinsipp for norsk oljepolitikk, som bygger på at oljen vi har utenfor kysten skal forvaltes med fakta og kunnskap, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Her sammen med kollega Bjørn Harald Martinsen i Norsk olje og gass.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

Debatten om olje utenfor Lofoten og Vesterålen hardner til. I dag kokte det over for redaktør Jan M. Moberg i Teknisk Ukeblad. I en kommentar på tu.no kaller han toppsjefen i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, en «erkekonservativ gamlis-ekstremist».

Karakteristikken av Norges fremste oljelobbyist falt etter at Schjøtt-Pedersen i et leserinnlegg i Dagens Næringsliv gikk hardt ut mot Havforskningsinstituttet (HI), som sist helg frarådet at Lofoten åpnes for oljeaktivitet.

At den statlige forskningsinstitusjonen har tatt så klart stilling imot, falt Schjøtt-Pedersen tungt for brystet, og han uttalte dette til DN:

– Havforskerne går en langt i retning av å drive politisk kampanje, skrev Schjøtt-Pedersen.

– Kjemper en tapt kamp

Jan Moberg

– Nå må Norge tenke mer på omdømmet sitt. Hele petroleumsbransjen er i omstilling, sier ansvarlig redaktør og administrerende direktør Jan Moberg i Teknisk Ukeblad.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Redaktøren i Teknisk Ukeblad, som i dag er på Norges viktigste oljemesse, er oppgitt over uttalelsene til Schjøtt-Pedersen.

– Det fremstår nærmest ytterliggående at Schjøtt-Pedersen fortsetter kampen mot HI for å få satt borekroner i havbunnen i LoVeSe. Han legger seg ut både med kommende generasjoner og en økende gruppe politikere som ønsker å beskytte området. Han fremstår nærmest som en erkekonservativ gamlis-ekstremist i sin kamp for å få tilgang til områdene, mener Moberg.

Oljelobbyen ønsker en konsekvensutredning av de omstridte områdene i nord. Tidligere denne måneden uttalte Schjøtt-Pedersen at det ville få alvorlige konsekvenser for Norges framtidige velferd dersom Stortinget ender opp med å si nei til konsekvensutredning.

– De vet at det er store forekomster i området, og håper en utredning vil bane vei for prøveboring og utbygging. Derfor forsøker Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og hans kumpaner i Norsk olje og gass å diskreditere havforskerne, sier han til NRK.

– Det burde han holde seg for god for, legger han til.

Han mener Norsk olje og gass heller burde bruke tiden sin på å sørge for å få mest mulig ut av de feltene som allerede er under utvikling og produksjon.

– Men Schjøtt-Pedersen synes å være immun mot det som etter hvert synes å være opplagt: Hele petroleumsbransjen er i omstilling. Et godt tegn på det, er profilen til årets ONS i Stavanger. I løpet av kort tid har det tidligere petroleumsmekkaet blitt arena også for nye løsninger.

– Oljesøl skader ikke fisk

Merkevaren Skrei

OLJE ELLER FISK: Hver vinter kommer verdens største torskebestand for å gyte utenfor Lofoten og Vesterålen. Det gjør områdene sårbare for oljevirksomhet, mener havforskerne.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Karl Eirik Schjøtt Pedersen deltar også på Offshore Northern Seas (ONS) i Stavanger i dag. Han ønsker ikke å kommentere utspillet til Jan Moberg, men sier dette om konklusjonen til Havforskningsinstiuttet.

– Vi har drevet oljevirksomhet i 50 år. I løpet av disse årene har det ikke kommet en dråpe olje på land. I Arendal for to uker siden slo det samme Havforskningsinstituttet fast at ifølge en stor rapport fra Akvaplan Niva i Tromsø utgjør ikke et utslipp noen risiko for skreibestanden i Lofoten.

– Så mener de at det er grunn til å diskutere andre fiskeslag. Det er vi helt enig om. Det er nettopp dette er konsekvensutredning skal dreie seg om, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Video Olje og gass gir lite inntekt

Havområdene som er delt inn i kategoriene Nordland VI, Nordland VII og Troms II, strekker seg fra sør for Røst i Lofoten, og nordover til nordsiden av Senja i Troms.

Foto: Nyhetsspiller