Hopp til innhold

Reagerer på at brukte jakker selges til flere tusen kroner på Fretex

Bruktbutikker skal først og fremst være til støtte og hjelp for dem som trenger det, mener Hanne Myrvang. Fretex sier de må tjene penger.

Hanne Myrvang

Hanne Myrvang kjøper ofte klær i bruktbutikker. Men da hun nylig var innom Fretex i Bodø på jakt etter vinterjakke, fikk hun sjokk. Brukte jakker og kåper til flere tusen kroner, har hun aldri opplevd før. – Jakker til flere tusen kroner hører ikke hjemme i en bruktbutikk.

Foto: Kari Skeie / NRK

Sist uke var Hanne Myrvang innom Fretex sin bruktbutikk i Bodø. Målet var å finne seg en vinterjakke. Etter kort tid kom hun over en pent brukt pelskåpe, men da hun så prisen, steilet hun.

– Jeg ble ikke overraska. Jeg ble sjokkert. Jeg måtte se tre ganger om det virkelig stemte eller om jeg så feil.

Prisen var 9999 kroner.

– Det er en pris du overhodet ikke forventer å finne i en bruktbutikk. Jeg har vært i andre bruktbutikker, men jeg har aldri sett slike priser, sier Myrvang.

Stive priser på Fretex

Ifølge Myrvang var det flere brukte jakker og kåper som kostet mellom 2000–10000 kroner. Fretex sier at dette er riktig pris i forhold til produktet.

Foto: Hanne Myrvang

Det viste seg at dette ikke var det eneste klesplagget i bruktbutikken med høy pris.

– Jeg begynte å se meg om og kom over flere jakker og kåper som var veldig dyre. Blant annet en vinterjakke med pelskrage til 6999 kroner.

Myrvang mener at slike priser ikke hører hjemme i bruktbutikker.

– Bruktbutikker skal først og fremst være til støtte og hjelp for dem som trenger det. Jeg har i mange år jobba på en frivillighetssentral og vet av økonomien ikke alltid strekker til. Særlig nå i juletida.

Frelsesarmeen mener flere tusen kroner er rett pris

Lise Klungseth er daglig leder for Fretex-butikken i Bodø. Hun sier at prisene på klær bestemmes sentralt før de sendes ut til de ulike bruktbutikkene. I utgangspunktet settes prisen til en tredel av det koster i butikk.

Klungseth sier også at det er stor forskjell på hvordan Fretex driver sine butikker og hvordan Røde Kors og Det Norske Misjonsselskap driver sine.

Stive priser på Fretex

Myrvang sier hun var sjokkert over prisnivået på brukte klær på Fretex. Bildene la hun ut på sin Facebook-side.

Foto: Hanne Myrvang

– Vi er ingen frivillig organisasjon. Vi må ha lønn til de ansatte og dekke utgifter til husleie og annet. Overskuddet går til Frelsesarmeen. Det betyr at vi må jobbe mer profesjonelt. Vi er ikke den Fretexen vi en gang var.

Klungseth sier at når jakker koster flere tusen kroner er det fordi de mener det er rett pris.

– Vi har masse som er billig. Vi har noe som er dyrt fordi at det er den rette prisen i forhold til produktet. Hvis vi ikke får solgt klærne etter ei tid, setter vi ned prisen. Vi har store stativer med klær til 10–20 kroner.

NRK har etter publisering blitt kjent med at Hanne Myrvang tidligere jobbet i rusomsorgen til Frelsesarmeen i Bodø, fram til hun i mai i år ble fylkesleder for TV-aksjonen.