Hopp til innhold

Teater sikret seg eksklusiv rett til Pompel og Pilt

Som de første i verden har Figurteatret i Nordland sikret seg rettighetene til Pompel og Pilt.

Pompel og Pilt

REPARATØRENE KOMMER TILBAKE: Pompel og Pilt satser på Figurteateret i Nordland, som de eneste i hele verden. Teatret håper å kunne turnere over hele Norge med den nye forestillingen.

Foto: Nyhetsspiller / Scanpix

Det er produksjonsselskapet «Traktor» som har klart å få signatur på rettighetene av Arne Mykles bok «Opera Pompel og Pilt».

– Dette blir innmari kult. Vi snakker om to kultfigurer som skremte vannet av en hel generasjon nordmenn på slutten av 1960-tallet, sier produsent Geir-Ove Andersen ved Figurteateret i Stamsund til NRK.no.

Med det nye teaterstykket er reparatørene tilbake. Det er ingen selvfølge, ifølge Andersen.

– Mange har de siste tiårene forsøkt å overbevise Arne B. Mykle om å få lov til å lage teater av Pompel og Pilt. Alle har fått nei, helt til «Traktor» oppsøkte Mykle og forklarte sin visjon.

Og Mykle lot seg overbevise av produksjonsselskapet med Johannes Skyberg i spissen.

– Han sa «dere har jo skjønt det», forteller Geir-Ove Andersen.

Kommer tilbake etter apokalypsen

Pompel og Pilt

Pompel og Pilt satser på Figurteateret i Nordland, som de eneste i hele verden.

Pompel og Pilt er de to hovedfigurene i den surrealistiske dukketeaterserien «Reparatørene kommer». Serien gikk i Barne-tv på NRK, og ble første gangen vist i 1969, året da Programbladet lanserte serien som «preironisk».

Seerne delte seg i to leirer: Noen syntes serien var forferdelig, andre mente det endelig var noe ordentlig for barna på tv.

Reparatørene som snart dukker opp på en scene nær deg, vil få et helt annet uttrykk enn 60-tallsversjonen. Men fortsatt vil de få mye å henge fingrene i.

Dette blir Pompel og Pilt i en ny kontekst og i en postapokalyptisk verden. Det er etter bomba, og reparatørene går sporenstreks i gang med å reparere. Men det er ikke nødvendigvis det som må repareres de prioriterer, sier Andersen.

– Uegnet for barn

Pompel og Pilt

Pompel og Pilt har sagt nei til alle andre, bortsett fra Figurteateret i Stamsund.

Foto: Sverre Følstad / Scanpix

«Reparatørene kommer» var produsert av Bjørg og Arne B. Mykle i samarbeid med Ebbe Ording. Serien ble deretter sendt i reprise på NRK i 1973, 1976, 1979, 1985 og 1994.

Det nesten ti års lange oppholdet skyldtes at NRK mente serien var uegnet for barn.

Hva slags teaterforestilling «Traktor» skal lage er ikke helt klart, men denne uka vil produksjonsselskapet utarbeide et forprosjekt under sitt besøk hos Figurteateret i Nordland i Stamsund.

– Teaterstykket vil ta med seg undertonene fra Arne B. Mykles bok «Opera Pompel og Pilt». Boka er et skjønnlitterært verk for voksne, og det ligger vel i kortene at også forestillingen vil appellere til et voksent publikum.

Men teamet som skal jobbe med prosjektet denne uka, holder alle muligheter åpne.

– Det kan bli en fantasyhorror for voksne, men det kan like godt bli en familieforestilling. Det eneste som er sikkert er at forestillingen skal appellere til Pompel og Pillt-generasjonen, sier Andersen.

Musikk blir viktig

Pompel og Pilt

Pompel og Pilt, slik vi kjenner dem.

Produksjonsselskapet «Traktor» ledes av musiker Johannes Skyberg, som er tidligere bratsjist i og som har samarbeidet med Figurteateret i Nordland ved flere anledninger.

Denne gangen har Skyberg med seg musikerne Håvard Lund fra Gildeskål og Are Simonsen fra Bodø, samt filmskaper Sverre Galgum og spesialist på dukketeater, Knut Alfsen.

– Musikk står sterkt i barne-TV-serien, og vil også bli en viktig del av teaterstykket. Og fansen vil garantert gå et gjenhør med originalmusikken, sier Andersen.

Vises på scene i 2013 og 2014

Fortsatt gjenstår mye arbeid. Prosjektet skal finansieres og det skal skaffes samarbeidspartnere.

– Resultatet av Pompel og Pilt-satsingen vil bli å se på en scene i 2013 og 2014, opplyser produsent Geir-Ove Andersen ved Figurteateret i Nordland.

Pompel og Pilt - intro