Nostalgi på skjermen

Nevner du ordet barne-TV, får mange et fjernt og nostalgisk skjær i blikket. Noen begynner til og med å synge ..

Birgit Strøm og Titten Tei
Foto: NRK

Ordet barne-TV er blitt et begrep som dekker de fleste kanalers tilbud til barn. Flere generasjoner har vokst opp med sine helter og favorittfigurer, og av og til kan man kanskje ta seg selv i å gå og nynne på en gammel sang som viser seg å stamme fra en fordums serie på barne-TV.

"Her er bjørnen Colargol, som kan ..."

 

Det begynte vel for snart femti år siden. NRK sendte barne-TV hver fredag med Kosekroken og Ragne Tangen og Pernille og Mr. Nelson. Så kom "På tokt med Mathilde" med de to matrosene Tim og Tom - og siden kom seriene på rekke og rad etter hvert som sendefrekvensen økte til daglige doser barne-TV.

Her kommer Julius ..

 

Romlingane
Foto: TORE HALDEN / SCANPIX

Pompel og Pilt (1969) sammen med Gorgon vaktmester ("reparere, revidere, sublimere ...") skremte vettet av enkelte og skapte nærmest en egen kult. Mange husker Kanutten (Anne Cath. Vestly) og Romeo Clive (Alf Prøysen) med lang mat og rund mat, Romlingane (som bodde på Romleplaneten), Taremareby med Ingebrigt Davik, Titten Tei (Birgit Strøm) og sjonkel Rolf (Kirkvaag), Barbapapa, apekatten Julius, Portveien 2 med Eli Rygh og Jarl Goli, Sesam stasjon, Colargol, Fragglene, Postman Pat - you name it, som det heter på norsk. Og vi har helt sikkert glemt noen. Professor Baltazar var det visst en som het ...

Populært på radio

Fredag morgen oppfordret programlederne for NRKs Vestfoldsendinga lytterne til å sende inn tekstmeldinger om hvilke serier de husket og likte fra barne-TV. Oppslutningen var formidabel, og lista inneholdt både seriene som allerede er nevnt og flere til. En mor skrev følgende:

"Thomas-toget! Den var nydelig å sove til da ungene var små og jeg var helt utslitt da klokka var blitt 18! Ungene satt stille som mus og trodde at mor var like oppslukt som dem! Maaange minutters stillhet og ro!"

Barne-TV har med andre ord hatt flere oppgaver enn å glede de små ... 

I dag serveres "barne-TV" i alle kanaler, men innerst inne i oss ligger det barndomsminner som inkluderer noen av disse gode, gamle figurene. Og alle de andre, som vi trodde vi hadde glemt, helt til noen begynner å nynne på en kjenningsmelodi.

Å ja, DEN ja!