Hopp til innhold

Mener politimann må dømmes til 9 år i fengsel for voldtekt

En politimann er tiltalt for to voldtekter, og for å ha misbrukt sin stilling for å skaffe seg seksuell omgang med flere kvinner. Spesialenheten for politisaker vil dømme han til ni år i fengsel.

Den voldtektsdømte politimannen (anonymisert) på jobb før dommen.

NEKTER STRAFFSKYLD: Den tiltalte politimannen nekter straffskyld.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Vi mener han er skyldig i samtlige tiltalepunkter og må dømmes til 9 år i fengsel, sier Kari-Anne Hille Valla fra Spesialenheten for politisaker

Saken mot en politimann fra Nordland har pågått i fem uker i Helgeland tingrett.

Mannen er tiltalt for to voldtekter, deriblant mot en politistudent.

I tillegg skal han ha brukt sin posisjon i politiet til å oppnå seksuell kontakt med fem andre kvinner.

Valla mener det er flere straffeskjerpende elementer i saken.

– Blant annet er det straffeskjerpende at fornærmede ble påført store smerter og at voldtekten ble utført på en krenkende måte, sier hun.

Hennes kollega Kaja Løhren Borg mener også at det er skjerpende at flere av de fornærmede var i en sårbar situasjon og at tiltalte var klar over det. I tillegg mener de det er skjerpende at tiltalen gjelder flere forskjellige tilfeller.

Kaja Løhren Borg, Kari-Anne Hille Valla og John Erik Nygaard

LITEN TVIL: Aktoratet bestående av Kaja Løhren Borg (til høyre) og Kari-Anne Hille Valla, samt bistandsadvokat John Erik Nygaard, mener politimannen skal dømmes.

Foto: Fran Nygård / NRK

Hevder han var forelsket

Den mest alvorlige tiltaleposten omhandler altså to tilfeller av voldtekt, og den første episoden skal ha skjedd i 2018.

Her skal tiltalte og den fornærmede hatt en avtale om å binde fast hender og føtter på kvinnen i forbindelse med seksuell omgang.

Men etter hvert skal kvinnen ha sagt nei, og bedt ham om å stoppe. Hun skal også ha forsøkt å sparke politimannen bort, men til ingen nytte. Ifølge tiltalen skal politimannen ha fortsatt mot kvinnens vilje.

Mannen selv innrømmer å ha hatt seksuell omgang med kvinnene, men nekter straffskyld i henhold til tiltalen.

Selv mener politimannen at det hele var frivillig. Han var også klar på at han tok nei for et nei.

– Jeg har forholdt meg til nei og stopp. Stopp betyr stopp, sa han i sin forklaring.

Les også Voldtektstiltalt politimann: – Gikk til å være en som «alle» vet er en serieovergriper

Rana tinghus

I retten ble mannens seksuelle preferanser omtalt til å være i retning av såkalt BDSM-sex. Selv liker ikke mannen beskrivelsen.

– Jeg syns ordet har blitt mye brukt i saken. Jeg vil kalle det utforskende, spennende sex. Jeg har ikke laga forkortelse på det, og om det dekkes av BDSM vet jeg ikke.

Den tiltalte har forklart at han var stormforelsket i den fornærmede kvinnen. Han var også veileder for henne og trodde følelsene var gjensidige. Kvinnen hevder at hun lenge ville ut av forholdet.

Den andre episoden med påstått voldtekt skal ha skjedd i oktober samme år. Denne gang med en annen kvinne. Også her skal mannen ha bundet kvinnen fast, og fortsatt den seksuelle omgangen etter at hun ba ham om å stanse.

Kripos har også funnet en gapestokk, forskjellige sexleketøy og DNA fra flere av de tiltalte hjemme hos den tiltalte mannen.

I sin prosedyre gikk Kari-Anne Hille Valla gjennom hva de mener bør være strafferammen for alle de forskjellige tiltalepunktene i saken.

  • For punktene som gjelder voldtekt mener de straffen bør være 6 år og tre måneder i fengsel.
  • For tiltalepunktene som gjelder misbruk av stilling for å skaffe seg seksuell omgang mener de straffen bør ligge på rundt 3,5 år.
  • For det siste tiltalepunktet, mener de straffen bør ligge på 5–6 måneder.

Konklusjonen blir da at den totale straffen bør ligge på 9 år, ifølge Spesialenheten for politisaker.

Mannens forsvarere skal legge ned sin påstand på torsdag. Men John-Christian Elden kan likevel fortelle hva deres konklusjon i saken er:

– Vi er helt uenig i denne påstanden. Vi mener det ikke grunnlag for domfellelse i noen av tiltalepunktene, og kommer til å legge ned påstad om full frifinnelse, sier han.

Heidi Marie Harto Reisvang og John Christian Elden i Helgeland tingrett

FULL FRIFINNELSE: Heidi Marie Harto Reisvang og John Christian Elden skal legge ned påstand om full frifinnelse i morgen.

Foto: Frank Nygård / NRK

Forskjellige forklaringer

Under sin prosedyre oppsummerte Kari-Anne Hille Valla fra Spesialenheten for politisaker en del forskjeller i forklaringene fra den tiltalte og de fornærmede.

I retten har politimannen blant annet beskrevet seg selv som en rolig person som aldri har brukt vold.

– Dette er i kontrast til forklaringene til en del av de fornærmede, i tillegg til en tidligere samboer. Det er åpenbart at han har både temperament og sinne, mener Valla.

Politimannens tidligere samboer forklarte blant annet at politimannen skal ha brukt fysisk makt mot henne ved flere anledninger.

Den tiltalte er også beskrevet som en person som er opptatt av makt, kontroll og manipulasjon av flere av de fornærmede.

Noe politimannen ikke kjenner seg igjen i.

Les også Politimann møter i retten: Skal ha voldtatt to kvinner som var bundet fast

Advokatene Heidi Reisvang og John Christian Elden.

Valla viser videre til at den tiltalte har vært opptatt av at kontakten han har hatt med kvinnene skulle slettes.

Vi mener dette var fordi han ville slette sine. Vi mener også at bevisførselen har vist at han har selektiv hukommelse, og har løyet for både overordnede og sideordnede kolleger. I tillegg har løgn vært et problem i hans private relasjoner, sier hun.