Hopp til innhold

Politiker dumpet hønsemøkk hos lokalavis

Listetopp Øystein Meier Johannessen i Samfunnspartiet i Nordland hevder han blir sensurert og er på hevntokt mot aviser i fylket. Nå blir han politianmeldt.

Her heller listetopp Øystein Meier Johannessen i Samfunnspartiet i Nordland hønsegjødsel i postkassen til Brønnøysunds Avis. – En protest mot at avisen stenger oss ute, sier han. (Videoen er gjengitt med tillatelse fra Samfunnspartiet og musikken i innslaget er fjernet.)

Valglogo

Da de ansatte i Brønnøysunds Avis kom på jobb på søndag ble de møtt av en kraftig møkklukt. Noen hadde dumpet flere sekker hønsemøkk utenfor lokalene og i avisens postkasse.

Det illeluktende valgstuntet var signert Samfunnspartiet og partileder Øystein Meier Johannessen fra Hemnes.

– Det må sterke midler til overfor en demokratifiendtlig avis. Vi har levert inn over 50 leserinnlegg til avisen over fire år uten å ha fått et eneste på trykk. Det betyr at i to valgperioder har viktige meninger vært utestengt.

Dette er undertrykking av ytringsfriheten, og da er det ikke unaturlig at vi blir forbannet.

Øystein Meier Johannessen

– Blir politianmeldt

Matti Riesto

Ansvarlig redaktør og daglig leder Matti Riesto i Brønnøysunds Avis.

Foto: Bård Pedersen / Brønnøysunds Avis

Ansvarlig redaktør og daglig leder Matti Riesto i Brønnøysunds Avis forteller at eieren av bygget hvor avisen holder til måtte bruke søndagen på å rydde opp i bakgården.

– Johannessen går løs på annen manns eiendom og sånt gjør man ikke. Vi kommer til å politianmelde saken.

Han forklarer årsaken til at Samfunnspartiet ikke får spalteplass slik:

Han stiller ikke valg i vårt nærområde. Jeg har vurdert det sånn at det ikke er relevant for våre lesere. Meier Johannessen er ofte opptatt av emner som ikke akkurat står i sentrum av den politisk debatten.

Ansvarlig redaktør Matti Riesto, Brønnøysunds Avis
Øystein Meier Johannessen

– Hvem skal få ytre seg i det offentlige rom og hva er tillatt i kampen for å frem sine meninger, spør Øystein Meier Johannessen.

Foto: NRK

Johannessen sier han ikke var klar over at avisa bare leier bygget, og at han har tilbudt huseieren å betale for oppryddingen. At han er politianmeldt tar han med stor ro.

– Jeg ser fram til å få belyst redaktørens manglende forståelse for demokratiet.

Narvik neste

Johannessen har ikke tenkt å gi seg med stuntet i Brønnøysund. Ifølge listetoppen er det én avis til i fylket som ikke vil gi Samfunnspartiet spalteplass.

– Det er avisen Fremover i Narvik. De kan regne med et lignende besøk. Det eneste som kan forhindre oss er forhandlinger som gir oss ytringsfrihet på like vilkår med andre politiske partier.

Bilbrannaksjon Korgen

Meier Johannessen satt flere biler i brann for å markere sitt syn på konflikten mellom Israel og Palestina. Her fra 2006.

Foto: Lasse Jacobsen - lokalavisa.no

Nyhetssjef Anders Horne i Fremover vet ikke helt hva han skal svare på denne trusselen.

– Vi kommer ikke til å sette ut vakter, men hvis han kommer og gjør ugagn, så kan det være at vi ringer politiet og anmelder saken.

Han bekrefter at de ikke har publisert noen leserinnlegg fra Johannessen, og begrunner dette med at de prioriterer de sakene som er mest aktuelle for Narvik-regionen.

– Vi har ingen trykkeplikt, og gjør journalistiske vurderinger ut ifra hva vi har plass til.

Varslet om Terra-skandalen

Eivind Undrum Jacobsen

Politisk kommentator Eivind Undrum Jacobsen i NRK Nordland.

Foto: Bjørn-Erik Rygg Lunde / NRK

Ved forrige fylkestingsvalg i 2011 fikk samfunnspartiet 282 stemmer og 0,3 prosent av nordlandsstemmene. Politisk kommentator Eivind Undrum Jacobsen i NRK Nordland sier at lokalpolitikeren fra Hemnes er et levende bevis på at «også blind høne kan finne korn».

– Han var blant annet med på å varsle om Terra-skandalen og har vært innom viktige temaer. Men han har brukt for mye av tiden sin til å tøve til politikken i Hemnes og i Nordland, for eksempel da han tente på en bobil for å gjøre et politisk poeng, sier Undrum Jacobsen.