Hopp til innhold

Politiet melder om skadeverk og «killer clowns»: Har beslaglagt balltre og kniv

Flere steder rundt om i landet meldes det om hærverk, eggkasting og «killer clowns». Politiet har en soleklar oppfordring til de utkledde som forsøker å skremme barna på det de omtaler som deres dag: – Lavmål.

kniv

Nordland politidistrikt har beslagtlagt blant annet en kniv og et balltre fra de utkledde ungdommene i Bodø.

Foto: Politiet i Nordland

I forbindelse med Halloween-feiringen er mange barn utkledd fra topp til tå og ferdes rundt i landet ikledd skumle masker og mantraet «knask eller knep».

I flere av politidistriktene melder operasjonsledere om barn som er skremt av ungdommer, noen av dem utkledde som såkalte «killer clowns» som ble en farsott sist år. I Bodø har politiet fått tre telefoner fra vettskremte barn.

SISTE: Politiet har beslaglagt balltre og kniv hos ungdommer utkledd som klovner i Bodø

– Vi kom til bunns i dette og fikk sjekket de ut og ungdommene bar våpen. Vi har også fått opplyst at dette er en ekte kniv, sier operasjonsleder Kai Eriksen til NRK.

Operasjonslederen sier de ser svært alvorlig på hendelsen. Ungdommene er 14 år gamle og under den kriminelle lavalder. Politiet gjør nå vurderinger om de skal kalle inn til bekymringssamtale.

Killer Clown

Dette bildet ble tatt i Bodø høsten 2016 da flere kledde seg ut som såkalte «killer clowns».

Foto: POLITIET / NTB SCANPIX

Vettskremte barn

– Vi har hatt tre telefoner fra vettskremte barn som har meldt fra om at de har blitt jaget av ungdommer med klovnemasker, sier operasjonsleder Kai Eriksen i Nordland politidistrikt.

Politiet har nå patruljer ute i Rønvik-området i Bodø for å se etter ungdommene og gjør undersøkelser for å finne ut hvem som er involverte.

Laster Twitter-innhold

Politiet traff på klovnene i Bodø og har fått foreldrene til å hente dem etter opptrinnet. Her gjorde politiet beslag av balltre, kniv, sprettert og spraymaling.

– Det er ikke morsomt når ungene blir skremt på en slik dag, det er lavmål rett og slett. La ungene få ha denne dagen. Vi har fått tre nødtelefoner der barn har ringt inn om det samme, sier Eriksen.

Politiet har mottatt tips som tyder på at dette er snakk om eldre ungdommer, og det kan være snakk om straffbare forhold. Senest i går meldte NRK om 13 år gamle Leopold som ble skremt av «killer clowns.»

Meldinger om skremming og skadeverk flere steder

Operasjonsleder Tor Jøkling i Oslo politidistrikt har tvitret om ungdommer som har skremt eldre, samt kastet egg på kjøretøy, personer og bygninger.

Laster Twitter-innhold

– Det har tatt seg opp med flere like hendelser. Det er ungdommer som kaster egg på kjøretøy, personer og bygninger. Vi forsøker å sende patruljer for å få stanset dem, sier operasjonsleder Jøkling i Oslo-politiet.

Skadeverket kan skade både personer og gjenstander, og «belønnes» med bot på seks tusen kroner.

Laster Twitter-innhold

Klovne-meldinger i Vest politidistrikt

Vest politidistrikt melder så langt ikke om de store hendelsene, men melder likevel at de har noen meldinger. Det dreier seg om eggkasting, noe skadeverk og én melding om en klovn som har skremt barn.

– Det har kommet inn én melding om en person utkledd i klovnedrakt. Dette var en kar utenfor Arna som har skremt noen barn, før han løp han fra stedet, sier operasjonsleder Arve Samsonsen i Vest politidistrikt.

Verken I Troms har det ikke blitt ringt inn noen meldinger, Frode Strende, operasjonsleder Troms.

Eggkasting og klovner også i Agder

I Agder fylke har de både fått meldinger om eggkasting og skremming av mennesker.

– Det har vært noen meldinger om personer som er skremt av utkledde folk. Det har også vært meldinger om frisk bruk av fyrverkeri, sier operasjonsleder Ole Bjørn Kleivane i Agder politidistrikt.

I tillegg har det kommet meldinger om brennende søppelkasser og gjort funn av bensinkanner, samt at det er observert ungdommer løpende fra stedet.

NRK har tatt en ringerunde til de fleste politidistriktene i landet. Møre og Romsdal, Stavanger, Troms, Finnmark og Trøndelag har ingen ting å melde.