Politiet etterforsker sykehuset

Politiet starter etterforsking etter operasjonsskandalene ved Nordlandssykehuset.

Krisemøte ved Nordlandssykehuset, f.v. Jan Norum, Randi Angelsen og Eivind Solheim

Krisemøte ved Nordlandssykehuset i går, f.v. Helse Nord-sjef Lars Vorland , Randi Angelsen og Eivind Solheim.

Foto: Dan Henrik Klausen

Statens helsetilsyn gransker allerede 16 operasjoner ved sykehuset, som er gjennomført mot retningslinjene til Helse Nord. Flere ganger har pasienter fått fjernet friske organer fordi legene mente de hadde kreft.

Politiet etterforsker på eget initiativ

Heidi Kløkstad
Foto: Knut Rindahl / NRK

Flere av de pårørende til pasienter som har blitt feilbehandlet har varslet at de vil anmelde de to utenlandske legene.

– Vi har vært i kontakt med statsadvokaten i Nordland, og etter anbefaling fra Helsetilsynet har vi besluttet å starte vår egen etterforsking, sier påtaleleder Heidi Kløkstad ved Salten politidistrikt.

Det er snakk om starte etterforskinga som straffesak mot legene og sykehuset.

– Men vi venter nå tilbakemeldingen og mer informasjon om saken fra Statens Helsetilsyn, sier Kløkstad, som sier bakgrunnen er de mange medieoppslagene om feilbehandlinger.

Styreleder: – Har fortsatt tillitt til direktøren

Styreleder for Nordlandssykehuset, Stig Fossum, er på ferie, og har ingen planer om å avbryte den før fredag. Da er det varslet ekstraordinært styremøte på telefon i helseforetaket.

– Vi tar selvfølgelig politietterforskinga svært alvorlig og vil nå finne ut hva som har skjedd ved sykehuset, sier Fosse til NRK.no.

– Det kan virke som om at det har vært en aktivitet her som folk har visst ikke var imot retningslinjene, men som de ikke har informert ledelsen om.

– Har du tillit til direktøren ved sykehuset?

– Ja, jeg registrerer at han har gjort tiltak etter hvert som han har fått vite hva som har skjedd ved sykehuset. Han har flyttet de to kirurgene til å gjøre annet arbeid.

– Forstår ikke at legene fikk fortsette

Mannen til Lillian Olsen er en av de som har truet med politianmeldelse. Også de pårørende til en av de andre pasientene har truet med det samme.

– Dette er grov legemsbeskadigelse, og det er betyr fire års fengsel i politiverden. Det skulle bare mangle at de mistet jobben etterpå, sier han.

– Det er vanskelig å kalle seg spesialist når man gjør slike feil at eksperter i Oslo må bruke 13 timer på rydde opp etter deg.

Les Lillians historie: Tabbe-legene fortsatte i Helse Nord

Sykehuset: – Fire av 16 misfornøyd

I dag holdt sykehuset pressekonferanse der de fortalte at de har vært i kontakt med 15 av de 16 pasientene som har vært behandlet i strid med retningslinjene til Helse Nord. 13 av disse pasientene er operert av de to utenlandske legene.

I følge Helse Nord sier ni at de er fornøyd med behandlingen. Tre ønsker en gjennomgang av sitt sykdomsforløp. Fire er misfornøyd, og to av dem ønsker en samtale. En pasient er senere død, men i følge sykehuset ikke som en følge av inngrepet.

– Vi er glad for at vi fikk kontakt med alle i går. Det er også godt å høre at mange er fornøyd med behandlingen og ikke har hatt komplikasjoner, sier direktør Eivind Solheim.

– Vi skal nå følge godt opp alle de som kommer til samtale og gi all den hjelp vi kan videre til de som ønsker det.

Les også: – Aldri mer vil jeg ta skylda for det andre gjør

Har du opplevd dårlig behandling på sykehuset?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.