Normal

Overgrepstiltalt far: – Skjønner ikke hvor de tar det fra

Den overgrepstiltalte faren i 40-årene avviste alle anklagene fra barna da han forklarte seg i Salten tingrett i formiddag. – De må ha økonomiske motiver, mente han.

Far tiltalt for vold og overgrep mot egne barn

I RETTEN: Bistandsadvokat Tarjei Ræder Breivoll og mannens forsvarer, Rohnny Andersen.

Foto: Ola Helness / NRK

Mannen fra Salten står tiltalt for alvorlige seksuelle overgrep og vold mot sine to egne barn som i dag er i 20-årene. Tidligere har hans barn fortalt om en terrorpreget oppvekst der de ble utsatt for overgrep, vold, og ved enkelte tilfeller lenket fast i kjelleren med kjetting.

Faren har hele tiden nektet straffskyld. I retten forklarte han rolig og behersket om oppveksten med barna. Han beskriver seg selv som tydelig og konsekvent, og at han kan oppfattes som streng.

– Det var et veldig turbulent forhold med mor til barna. Etter at vi gjorde det slutt, hadde jeg svært sporadisk kontakt med barna i perioder.

Vant i retten om samvær

I retten forklarte mannen at han to ganger har vunnet fram i retten for å få samvær med barna.

– Samme dag som den ene dommen kom i posten fikk jeg lapp i postkassen med beskjed om at de var flyttet. Jeg ante ikke hvor barna var. Jeg hadde veldig lite samvær med ungene etter at de flyttet til en annen del av landet, forklarte han.

Etter en stund flyttet mor tilbake til hjemkommunen i Salten med barna, og tiltalte fikk da normalsamvær med barna annenhver helg og i ferier.

– En del uoverensstemmelser med barna

– Du har hørt anklagene fra dine barn mot deg og hva tenker du om det, spør rettens administrator?

– Jeg skjønner ikke hvor de tar det fra. Datteren min sier det skal ha skjedd overgrep fra hun var 5-6 år gammel. Jeg skjønner ikke hvorfor hun sier noe slikt. Det må være økonomiske motiver som ligger bak. At de ønsker penger, forklarte han.

I retten innrømte tiltalte at han har disponert hus med kjellere slik som barna har beskrevet, men avviser kategorisk at han har hatt kjettinger og kjettingfester i kjellerne.

– Det var en del uoverensstemmelser med barna, men jeg kan ikke trekke fram noe konkret, sier han.

– Kan du huske noen av episodene med vold som de fornærmede har beskrevet for retten, spør aktor?

– Jeg kan ikke huske at det var episoder der jeg ble spesielt sint på ungene. Jeg blir ikke fort sint, men kan bli sint som alle andre.

– Må leve med stempelet resten av livet

I sin forklaring forteller tiltalte om svært lite kontakt med barna i dag. Ifølge han har sønnen kun overnattet et par ganger hos han mellom 2009 og 2014.

Aktor Thronæs spør hva fornærmede tenker om sin egen framtid.

– Jeg vet ikke om jeg har noen framtid uansett utfall av dette. Jeg må vel leve med dette stempelet resten av livet.