Opplevde skjelvet fra 13. etasje

– Det var skikkelig skremmende, forteller 22-årige Maria Halseth Myklevoll fra Brønnøysund, som opplevde kjempeskjelvet fra 13. etasje i leiligheten sin i Santiago.

Jordskejlv i Chile + Maria Myklevoll

- SKREMMENDE: Maria Mykklevoll, som studerer spansk i Santiago opplevde jordskjelvet fra leiligheten sin i 13. etasje.

Foto: Natacha Pisarenko / Scanpix/AP

Søndag var 700 bekreftet omkommet og flere millioner mennesker rammet av jordskjelvet i Chile.

– En utrolig skremmende opplevelse, sier brønnøykvinnen.

Hun studerer spansk i den chilenske hovedstaden Santiago, og våknet av den kraftige jordskjelvet natt til lørdag lokal tid.

Fortvilte folk etter Jordskjelvet i Chile

FORTVILET: Dette bildet tok Maria i nabolaget hvor hun bor.

Foto: Maria Myklevoll

Det kraftige jordskjelvet gjorde at bygninger tok fyr og raste sammen, broer kollapset og biler havnet på taket. Flere store bygninger skal ha rast sammen i hovedstaden Santiago. Mer enn 700 personer er bekreftet døde etter jordskjelvet, og tallet er ventet å stige.

Kjempeskjelv

– Jeg lå og sov da det begynte å riste. Klesskapet falt over ende. Glass, kopper og fat falt ut av skapene. Det var skikkelig skremmende. Jeg bor i 13.etasje, men heldigvis er bygningen jeg bor i spesialkonstruert for å tåle jordskjelv, forteller Maria til NRK på dårlig mobillinje fra Santiago.

Jordskjelvet som ble utløst natt til lørdag, hadde en styrke på hele 8,8. Det betyr at det er et av de kraftigste som noen gang er registrert noe sted i verden. Skjelvet som rammet Haiti i januar, hadde til sammenligning en styrke på 7,0.

Null mobildekning

Kvinne reddes ut av jordskjelvruiner

REDDES UT: En kvinne ble lørdag reddet ut av en sammenrast bygning i Concepcíon. I dag kommer det meldinger om at rundt 100 mennesker er fanget under en bygning.

Foto: FRANCESCO DEGASPERI / Scanpix/AFP

– Strømmen forsvant og det samme gjorde mobildekningen. Det var ekkelt å ikke kunne kontakte noen hjemme, sier hun.

Maria turde ikke gå ut av bygningen og ble inne i leiligheten. 22-åringen bor i nabolaget Pedro de Valdivia i Providencia, og sier det ikke er så store skader i det området.

– Heldigvis fikk jeg kontakt med familien via Skype og facebook slik at jeg fikk fortelle at alt sto bra til. Mamma var litt bekymret, forteller Maria.

Etterskjelv

Tusenvis av chilenere tilbrakte natt til søndag ute i gatene, i frykt for flere etterskjelv. Søndag ettermiddag ble hovedstaden Santiago rammet av nok et kraftig etterskjelv.

– Det var flere ekle etterskjelv i løpet av natta, men i dag har det vært rolig, forteller Maria.

Vurderer å reise hjem

Søndag kveld kommer meldinger fra Santiago om uro i gatene og plyndringer. Det bekymrer Maria.

– Hvis det blir for ille vurderer jeg å reise hjem. Jeg har ikke lyst til å risikere liv og helse for disse studiene, sier hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.