Hopp til innhold

Svensk fond vil kjøpe Torghatten trafikkselskap

Torghatten er Norges største transportkonsern med 7000 ansatte. Styret anbefaler at selskapet, med base i Brønnøysund, selges til oppkjøpsfondet EQT.

Gassferga Værøy på vei inn Bodø havn

Trafikkselskapet Torghatten drifter blant annet gassfergene fra Bodø over til Lofoten. Selskapet har sin base i Brønnøysund.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Det kommer frem i en pressemelding fra EQT onsdag morgen.

EQT vil betale 175 kroner per aksje for Torghatten, med unntak av eierandelen i luftfarten, der Widerøe ligger.

– Styret har ikke jobbet med salg av selskapet, men når vi fikk inn det budet skjønte vi at vi måtte ta det seriøst. Vi antok at mange av våre aksjonærer ville selge til den prisen, sier arbeidende styreleder Brynjar Forbergskog.

Kan tjene 2 milliarder

Forbergskog og familien eier 25 prosent av Torghatten ASA, og har bygd opp konsernet fra grunn. Selskapet er ifølge E24 Nord-Norges største privateide selskap.

Det er totalt 1700 aksjonærer i selskapet.

Dersom salget går igjennom vil familien Forbergskog alene tjene drøyt 2 milliarder kroner av salgssummen på 8,6 milliarder.

Han sier han har blandede følelser for å selge familieselskapet, men er trygg på de nye eierne.

– Vi har selvsagt hatt møter med fondet. De vil fortsette med samme navn og beholde hovedkontoret i Brønnøysund. De sier også de har en lang horisont på sine investeringer. De ønsker å videreføre driften, forklarer Brynar Forbergskog.

rollebytte

Roger Granheim (t.v.) er konsernsjef i Torghatten ASA. Brynjar Forbergskog har bygd opp selskapet, og er i dag arbeidende styreleder.

Foto: Pressefoto Torghatten ASA

Tror budet blir akseptert

Alle aksjonærer får i dag tilbud om å selge med en frist til 9. februar. Betingelsen i budet er at EQT oppnår 2/3 flertall.

Det tror ikke Forbergskog blir noe problem.

– Vi ser for oss at dette salget blir gjennomført ganske raskt.

Beholder eierskap i Widerøe

For å sikre fortsatt norsk eierskap i Widerøe velger dagens aksjonærer i Torghatten å beholde eierandelene i flyselskapet i et eget såkalt holdingselskap.

Stein Nilsen, administrerende direktør, Widerøe AS

Stein Nilsen er adm.dir. i Widerøe.

Foto: Trond Lydersen / NRK

– Flybransjen står midt oppi den største krisen i nyere historie. Det er derfor svært tilfredsstillende at dagens eiere fortsetter på eiersiden og ønsker å fortsette satsingen på Norges eneste heleide, norske flyselskap, sier Widerøe-sjef Stein Nilsen i ei pressemelding.

Internasjonalt fond med bakgrunn fra Sverige

EQT er et internasjonalt oppkjøpsfond som ble stiftet i Sverige i 1994.

Fondet har kontorer i Amsterdam, København, Frankfurt, Helsingfors, Hongkong, London, Luxembourg, Madrid, München, Milano, New York, Oslo, Shanghai, Singapore, Stockholm og Zürich.

Konsernet har investert mer enn 62 milliarder euro i rundt 210 selskaper.