Hopp til innhold

Oppdrettslaksen under press

De store supermarkedskjedene kan klare å stanse bruken av utrydningstruede fiskearter i laksefôret, mener Verdens naturfond.

Skotsk laks.

I NRKs Brennpunkt-dokumentar 'Rosa gull' i går kom det fram at fisk som brukes i oppdrettsfôret, ikke er bærekraftig.

Foto: Colourbox.no

Oppdrettsfisk spiser fôr laget av annen fisk, og for hver kilo oppdrettsfisk som produseres, er det gått med fôr tilsvarende over to og en halv kilo villfisk i form av fiskemel og fiskeolje.

Fokus på overfiske

Maren Esmark, leiar for naturvernavdelinga i WWF

Maren Esmark i WWF håper at de store supermarkedskjedene vil sette en stopper for laks som har spist fôr med utrydningstruet fisk.

Foto: WWF

Maren Esmark i Verdens naturfond WWF, mener "Rosa gull" er en god dokumentarfilm.

Les også: Fiskeoppdrett forbruker villfisken

- Filmen setter fokus på et stort problem, nemlig det vanvittige overfisket. Vi ser at flere økosystemer ikke tåler det presset de blir utsatt for. Viktige arter som for eksempe tobis blir hardt overfisket. Denne arten er mat for sjøfugl, sjøpattedyr og større fisk, sier Esmark.

- Oppdretterne har ansvaret

Tobis er en fiskesort som ingen nasjoner har villet regulere og som verden har latt seile sin egen sjø. Er det da oppdretterne sin skyld at de får bruke den i fôret sitt? Bør ikke kravet gå mot myndighetene?

- Norsk oppdrett er den største forbrukeren av arten kolmule og tobis. Som forbuker har de et stort ansvar dor at råvaren de putter i sitt fiskefôr er bærekraftig. Det nytter ikke for en stor og seriøs næring å si at fordi alle andre er dårlige så skal vi være det også. Det blir helt feil. Norsk oppdrettslaks eksporteres til hele verden og næringa er nødt til å ta et ansvar. De skal bevise til forbrukerne at det de produserer er bærekraftig, mener Esmark.

Video nsps_upload_2009_3_17_7_43_31_880.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Fôrer oppdrettsfisk med villfisk

Også til landbruket

Laksenæringen hatt problemer med å forklare hvorfor det brukes fisk fra ikke bærekraftige ressurser i laksefôret . To forskere fra forskningsinstitusjonen Nofima og Universitetet for miljø og biovitenskap, samt en oppdrettskonsulent, skrev i en kronikk i Nationen nylig at kritikken mot laksefôret er uriktig. De mener at det er dårlig forvaltning og regulering av fiskeriene, og ikke oppdrettsnæringen, som er årsaken til at fiskebestander blir utrydningstruede.

Tormod Venvik er en av medforfatterne i Nationen-kronikken. Han mener fisk blir utryddet fordi landene ikke klarer å forvalte fiskeressursene godt nok.

- Det er ikke laksens om spiser mest fiskefôr. Halvparten av fiskemelet går til landbruket sier han.

Setter sin lit til butikkene

Matfisk blir fôrfisk

Fiskearter som tobis og kolmule brukes til lkasefôr.

Foto: Magnus Tingman (bilde fra filmen) / NRK

Det øret hører ikke Maren Esmark på, Hun håper nå at de store supermarkedskjedene vil sette en stopper for laks som har spist fôr med utrydningstruet fisk.

- De store supermarkedskjedene i Norge, Norden og Europa kan sette en stopper for bruken av uetisk fôr i laksenæringen. Jeg håper resultatet av dokumentaren blir at det blir en stopp av fisk som er fôret på rødlistet fisk ikke kommer inn i butikkene.

Les også: - Fiskeoppdrett er sløsing

Norsk eksport av oppdrettslaks er lite påvirket av bråket. Oppdrettere får nå rekordhøye priser for laksen i alle markedet. I Sverige førte dokumentaren til kraftig debatt, men toppsjefen i Eksportutvalget for fisk, som overvåker markedene, sier han ikke har fått rapporter om nedgang i laksesalget i Sverige etter at "Rosa Gull" ble vist der.

– Vi har vært i tett dialog med supermarkedskjedene i Sverige, og tilbakemeldingene er at alt er rolig når det gjelder laksen, sier Martinussen.

Les også: - Fiskeoppdrett er sløsing