Hopp til innhold

Flere oppdrettslaks stikker av: – Veldig beklagelig

Til nå i år har det rømt nesten like mye laks fra norske oppdrettsanlegg som i hele fjor. Næringa avviser at de ikke har kontroll på situasjonen.

Oppdrettslaks

Mens oppdretterne i fjor rapporterte 198.000 rømte oppdrettslaks, og kun 38.000 året før, har det til nå i år rømt 180.000. Det tallet kommer til å stige, skriver Dagens Næringsliv.

Foto: Lunde, Bjørn Erik Rygg / VG

Trolig har det rømt flere oppdrettslaks hittil i år enn i hele fjor, skriver Dagens Næringsliv.

Mens oppdretterne i fjor rapporterte 198.000 rømte oppdrettslaks, og kun 38.000 året før, har det til nå i år rømt 180.000. Det tallet kommer til å stige, skriver avisa.

Are Kvistad

Kommunikasjonsdirektør Are Kvistad i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening avviser at de ikke har kontroll.

Foto: FHL, pressefoto

Grunnen er at det er meldt om rømming av et så langt ukjent antall fisk fra Nordlaks i Tysfjord i Nordland, og fra Bømlo sør i Hordaland.

– Det er én ting å si om utviklingen, og det er at det er veldig beklagelig. Det er ikke slik vi ønsker å ha det, sier kommunikasjonsdirektør Are Kvistad i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening til NRK.

For etter flere år med nedgang siden 2006, peker pila oppover igjen for 2014. Det er ikke næringa fornøyd med.

– Vi har jo nullvisjon når det gjelder rømming, og det er viktig å legge merke til at tallene over de siste årene har gått ned. Men så har vi de siste årene en økning igjen, og det må vi jobbe iherdig for å få snudd, påpeker Kvistad.

– Hva skyldes den økningen?

– Det vil kunne være variasjoner fra år til år, men det jobbes hver eneste dag, hele året, for å styrke rømmingssikringen. Det har ikke bare med at vi vil redusere tallene av hensyn til villaksen, men også fordi rømmingen medfører et betydelig tap for oppdretteren hver gang det skjer.

Mener næringa ikke har kontroll

Oppdrettsanlegg - oppdrettslaks - laks

– Det er 3600 merder i drift gjennom året, og vi har rømming i kanskje 10-12. Så du kan ikke si at situasjonen er ute av kontroll, sier Kvistad.

Foto: Gorm Kallestad / NTB/Scanpix

Den største rømmingen skjedde etter en brann i et anlegg hos Firda Sjøfarmer i Gulen i Sogn og Fjordane, skriver Dagens Næringsliv. Der rømte det 119.000 halvkilos laks i begynnelsen av april.

I tillegg har det vært flere andre tilfeller andre steder i landet siden nyttår.

– Dette er ikke bra. Spesielt rømmingen i Gulen er uheldig ut fra skadepotensialet, sier direktør i Fiskeridirektoratet, Jens Christian Holm, til Dagens Næringsliv.

– Næringen har tydeligvis ikke rømming under kontroll, legger han til.

– Ikke ute av kontroll

Det avviser kommunikasjonsdirektør Are Kvistad i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening overfor NRK.

– Jeg er ikke umiddelbart helt enig i det utsagnet. Hvis du ser på antall hendelser, så er de relativt få. Det som er viktig for næringa er å lære av rømmingshendelser og nestenuhell, for å unngå at det skjer tilsvarende episoder på nytt.

– Så du mener dere har god nok kontroll?

– Ja. Det er opptil 3600 merder i drift gjennom året, og vi har rømming i kanskje fra 10-12 merder hvert år. Så du kan ikke si at situasjonen er ute av kontroll.

Kvistad viser til at det helt siden 2006 har vært en jevn nedgang i antall lakserømminger. Da var det drøyt 900.000 laks som rømte.

– Det året hadde vi orkanen «Narve» som snudde oppned på anlegg. Derfor var det ekstremt store tall. Siden den gang er det innført strengere regelverk, sertifisering på utstyr og kurs for de som jobber på anleggene.

– Så det er flere tiltak som er satt i verk, avslutter Are Kvistad.