Nytt hurtigrutemuseum kan ryke: – Nå henger prosjektet i en tynn tråd

For Museum Nord ble dagens fremleggelse av statsbudsjettet en trist affære. Direktøren er skuffet, men tidligere Hadsel-ordfører Kjell-Børge Freiberg (Frp) tror ikke dette er spikeren i kista for prosjektet.

Hurtigrutemuseet på Stokmarknes

Hurtigrutemuseet mangler overbygg til det gamle skipet Finnmarken.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Hurtigrutemuseet på Stokmarknes mangler overbygg til det gamle skipet «Finnmarken». Museum Nord hadde regnet med at det skulle bevilges midler i statsbudsjettet for 2018, men fikk ikke en krone. Direktør i Museum Nord, Geir Are Johansen, forteller at de i dag ser mørkt på situasjonen.

Direktør Geir Are Johansen i Museum Nord.

Direktør Geir Are Johansen i Museum Nord.

Foto: Museum Nord

– Vi er forferdelig skuffa. Jeg trodde faktisk at vi nærmet oss målstreken, og at vi kunne sprette champagnen i dag. Vi håpte på å ferdigstille prosjektet, og at staten var med på å dra dette i mål. Nå har kommunen og fylkeskommunen gjort vedtak, men staten sier nei.

– Dette er helt forferdelig for oss, og nå føler jeg bare at hele prosjektet igjen henger i en tynn tråd. Museum Nord og Hadsel kommune må nå prøve å finne løsninger. Vi har et styremøte i neste uke, og jeg håper jeg kan fortelle mer da, forteller museumsdirektøren.

– Hva gjør vi?

Johansen lurer på hva de skal gjøre nå som staten ikke vil bidra til prosjektet.

– Selv mener jeg prosjektet er så viktig. Hurtigruten er kystens livsnerve. Det er historien dens vi snakker. Vi har jobbet for å få med kommunen og fylkeskommunen, og nå vil plutselig staten ikke. Det er nærmest ubegripelig for meg, sier han.

Museumsdirektøren mener at de må komme i gang med prosjektet i år, og at det ikke kan drøye noe særlig lenger. Han mener de ikke har tid og at løsningen må komme nå.

Vi trodde løsningen skulle komme med statsbudsjettet, og at vi skulle få den økningen vi trengte for å komme i mål med det nye hurtigrutemuseet. Nå mangler vi i overkant av en million kroner i økning for at planen skal gjennomføres som planlagt, avslutter Johansen.

– «Finnmarken» blir ikke spiker enda

Statssekretær Kjell-Børge Freiberg (FrP)

Kjell-Børge Freiberg (Frp) tror ikke dette er slutten for prosjektet.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

Medlem av næringskomiteen på Stortinget og tidligere Hadsel-ordfører Kjell-Børge Freiberg fra Fremskrittspartiet, er fortsatt positiv til Hurtigrutemuseet på Stokmarknes.

Freiberg oppfatter ikke dagens situasjon som at «toget er gått», og mener museet må stå på og jobbe videre for realisering.

– Det er et fantastisk prosjekt som fortjener å bli realisert. Dette skal fortelle historien om vår felles identitet som Hurtigruten representerer. «Finnmarken» skal absolutt ikke bli hugd til spiker enda, ler Frp-politikeren.