Hopp til innhold

Norske arbeidsplasser kan stå i fare hvis strømsjokket vedvarer

Norge har ikke opplevd høyere strømpriser på ni år og det kan i verste fall gå utover norske arbeidsplasser i fremtiden.

Nydelige farger over Mosjøen

Alcoa Mosjøen: Selskapets anlegg i Mosjøen og Farsund bruker om lag fire prosent av Norges samlede strømforbruk i året.

Foto: Monika Våg Lorentzen

Ett av selskapene som følger ekstra nøye med på strømprisen er aluminiumsgiganten Alcoa.

Produksjon av aluminium krever enorme mengder strøm, og Alcoas anlegg i Mosjøen og Farsund står alene for nærmere fire prosent av hele Norges strømforbruk.

– Vi bruker litt i underkant av fem milliarder kilowattimer i året. Kraft er vår viktigste og mest sensitive kostnad, sier nordisk energidirektør i Alcoa, Toini Løvseth.

Merker prishoppet

På grunn av den store betydningen strømprisen har for selskapet, gjør de langsiktige sikringsavtaler med kraftprodusenter. Alcoa merker likevel prishoppet.

– En del av strømforbruket vårt dekkes av spotprismarkedet. Det kan gi oss lavere marginer enn ellers.

Toini Løvseth

Toini Løvseth, Alcoa.

Foto: Privat

– Er dere bekymret?

– At vinteren kom til å bli tøff skjønte vi i sommer da vi så på vannstanden i magasinene. Akkurat nå er vi veldig bekymret for at vi ikke skal få mer nedbør denne vinteren, og at dette er en tendens som fortsetter, sier Løvseth.

Frir til vindkraften

For å sikre seg lokal kraft i årene fremover har Alcoa forpliktet seg til å kjøpe all vindkraften som skal produseres i Mosjøen de neste 15 årene.

– Det er vi veldig glade for. Når man får realisert disse prosjektene og gjerne mye mer, er det ingen tvil om at vi blir betydelig mindre sårbar for disse svingningene.

– Har innvirkning

De siste dagene har det blitt klart at høye kullpriser og dyre CO₂-kvoter har gitt Norge en ekstremt høy strømpris det siste året.

– Det er klart at strømprisen er en rammebetingelse som er viktig med tanke på nyetablering og nysatsing. Så hvis vi får vedvarende høye kraftpriser, vil det ha konsekvenser for videre satsing i Norge, sier Ole Børge Yttredal, leder i Energi- og miljøavdelingen i Norsk Industri.

Han sier de fleste selskaper har sikret seg mot store hopp i strømprisen, men at de likevel kan få merke det på kort sikt.

Direktør Ole Børge Yttredal i Norsk Industris energi- og miljøavdeling

Ole Børge Yttredal, Norsk Industri.

Foto: Tone Buene / Norsk Industri

– De aller fleste er dekket inn med langsiktige kontrakter for kraftprisen, men så er de også eksponert i spotmarkedet. Når kraftprisen utgjør en stor andel av kostnader så er det klart at dette har en innvirkning på bunnlinja.

Yttredal i Norsk Industri er enig i at fornybar energi er viktig for at norske bedrifter skal kunne være konkurransedyktige i et samfunn med stadig dyrere CO₂-kvoter.

– Vi mener det er svært viktig at ordningen med at industrien får kompensert for påslaget av CO₂-kvoter blir videreført også etter år 2020. Samtidig taler disse økte kostnadene for å etablere enda mer fornybar energi, spesielt med vindmøllesatsing.

Produserer aluminium til biler og brusbokser verden over.

Produserer aluminium til biler og brusbokser verden over.