NRK Meny
Normal

Fjellreven - nesten utryddet

Fjellreven er en skikkelig tøffing. Han liker seg aller best høyst til fjells, og han har en varm og god pels. Men hvorfor er det så få fjellrever igjen i Norge?

Fjellrevvalper

GOD PELS: Der fjellreven bor kan det bli opptil 40 kuldegrader. Derfor er det viktig at pelsen er varm og god.

Foto: NRK

Det har ikke vært bare bra for fjellreven at pelsen er så hvit og god og myk, for noen fant ut at de ville lage klær av den fine pelsen.

Jakten på pelsen

Fjellrevpels ble veldig populært blant folk, og mange jaktet på dyrene. I 1910, altså for 100 år siden, kunne jegere tjene 800 kroner for et fint skinn. Det førte til at nesten alle fjellrevene i Norge ble drept.

Fjellreven fredes

I 1930 ble fjellreven fredet, så nå er det ikke lenger lov å jakte på dem. Men da var det så få rever igjen at de ikke har greid å vokse til nye, store flokker.


Konkurranse fra rødreven

Rødreven har begynt å like seg i fjellet. Det er blant annet fordi menneskene bruker fjellområdene mer enn før. Vi har laget veier og strømledninger, og vi har bygd massevis av hytter. Det synes rødrever er fint, for der det er mennesker er det ofte mat å finne. Og rødreven er ikke så redd for mennesker som fjellreven er.


Fjellreven trekker vekk

Fjellrever holder seg langt unna både mennesker og rødrever. De trekker seg vekk og får dermed mindre områder å bo på. Det er selvfølgelig mindre mat i et lite område enn i de store fjellområdene som fjellreven hadde nesten for seg selv for 100 år siden.

fjellrevvalper

FJELLREVVALPER: Forskerne mener at fjellrevbestanden er truet og kan bli helt utryddet ikke bare i Norge, men også i Sverige og Finland. Derfor er det så viktig at menneskene hjelper disse dyrene med å overleve.

Foto: NRK


Vi må hjelpe fjellreven

På Sæterfjellet i Oppdal er det en avlsstasjon for fjellrev. Der blir det laget fjellrevvalper som flyttes ut i det fri når de er store nok.
Ute i fjellet må de stort sett klare seg sjøl. Men de får litt mat fra noen spesielle mat-automater.

Se video: Arild mater vill fjellrev

Mat-automat for fjellrev

MAT-AUTOMAT FOR FJELLREV: Her i disse tønnene legger forskere ut mat til fjellreven slik at den kan klare seg bedre i fjellet.

Foto: NRK

Jakt på rødrev i fjellet

I tillegg drives det jakt på rødrev for at fjellreven skal få noen områder for seg selv. Dette er helt nødvendig for at ikke fjellreven skal bli utryddet i Norge.

På denne måten håper forskerne at fjellreven skal bli et vanlig dyr i fjellene våre igjen.

Se video: Fjellrev slippes fri

Her kan du lese mer om fjellreven: www.fjellrev.no